Пробив в борбата с напредналия и неподатлив на химиотерапия рак на гърдата

Медикаментът е вид имунотерапия и е на компанията „Рош“, прилага се още при карцином в белите дробове и на пикочния мехур

541
рак на гърдата

За пробив в борбата с напредналия и неподатлив на химиотерапия рак на гърдата, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на резултати от широкомащабно изследване. По време на него медиците са тествали ново лекарство, което е вид имунотерапия, в комбинация с химиотерапия. Резултатите от изследването са представени на конференция на онколози в Мюнхен и са публикувани в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

Учени тествали ефекта от едно от новите лекарства, разработено от компанията „Рош“ и кръстено „Тецентрик“ (Tecentriq), в комбинация с химиотерапия и ефекта единствено от химиотерапия върху 902 жени, засегнати от напреднала форма на тройно негативен рак на гърдата. Около 15 на сто от случаите на рак на гърдата са от този тип, при който растежът на туморите не е стимулиран от хормоните естроген, прогестерон или от ген, който се взема за мишена от лекарството „Херцептин“, и това затруднява лечението им.

У жените, които приели „Тецентрик“ в комбинация с химиотерапия, средно два месеца по-дълго не било регистрирано увеличаване на раковите образувания в сравнение с участничките, подложили се единствено на химиотерапия, чийто ефект бил скромен.

Медикаментът „Тецентрик“ е моноклонално тяло,  инхибитор на имунните контролни точки. Блокадата на имунните контролни точки е перспективно направление в имунотерапията на рака на гърдата. При този метод имунната система изработва специални белтъчини, защитаващи съседните здрави тъкани. Тези специални белтъчини се наричат имунни контролни точки. Инхибиторите на имунните  контролните точки PD-1 и PD-L1 могат да се използват за лечение на рака на млечната жлеза, а конкретно „Тецентрик“ е за агресивните му форми и в напредналите стадии, прилага се още при рак на пикочно-половата система и метастатичен недребноклетъчен рак на белия дроб.

СПОДЕЛИ