Празничен вот на недоверие

Пълното изчезване на българите ще отнеме известно време, така че мегдан за здравна реформа все пак има

вот на недоверие

Незнайно как или пък напълно разбираемо, но около професионалния празник на българските лекари – 19 октомври, покрай честитките все надничат сурови делнични тегоби на здравеопазването. Миналата година например малко преди празника правителството определи състоянието на здравеопазването като заплаха за националната сигурност. Сега не е толкова страшно, на празничния ден имаше „само“ вот на недоверие по повод на здравеопазването. И по този повод подмятания кой депутат от коя болница взима пари… Малко по-рано разкриха организирана престъпна група в здравеопазването.

Нейсе, да сменим перспективата: в близкото бъдеще може държавата да си върне цялата власт в здравеопазването – ако проектозаконът за бюджета на НЗОК стане закон, или пък да имаме пълна демонополизация на НЗОК – ако се реализира един от наскоро предложените за  дебат здравноосигурителни модели. Този вариант не е фаворит, но е повод да съзрем явни противоречащи си елементи в закон и модел и как ще се съчетават е чудо или чудене, достойно за покровителя Свети Иван Рилски Чудотворец. Но ще се стовари на редовия пациент и всъщност е само едно от чуденията в матрицата.

Така че искрени празнични пожелания за здраве и професионални успехи за българските лекари, но и за здравните ни управленци, защото евентуалната успешна смяна на модела ще бъде не техен личен успех, а достижение за цял един народ, ако и заплашен от изчезване, както твърдят апокалиптично настроени демографи. Пълното изчезване на българския народ все пак ще отнеме известно време, така че мегдан за здравна реформа има, макар времето за реални действия да си тече от празник на празник и вотът на недоверие вече не е парламентарен акт, а всенародно състояние.

На този фон мъжете и жените в бели престилки са истински чудотворци, продължавайки ден и нощ да се борят за живота и здравето на „благочестивите и побърканите“. Честит да им е празникът! И един съвет към пациентите, изгубени в лабиринта на родното здравеопазване: „Благодаря, докторе!“ върши повече „чудеса“ от заплахи и шамари.

СПОДЕЛИ