Учени алармират за опасност при прием на хранителни добавки

Не само, че не помагат при профилактиката на което и да е заболяване, но много от тях съдържат и неодобрени вещества

759
хранителни добавки

Над 1000 марки хранителни добавки съдържат „нежелателни“ вещества, предупреждават учени от Харвардския университет. Те установиха, че в много диетични добавки има потенциално опасни и неодобрени лекарствени препарати, съобщава сайтът MedicalXpress.

През последното десетилетие служители в сферата на здравеопазването в САЩ публикуваха над 700 предупреждения за продажба на биологично активни препарати, които съдържат неодобрени съставки. Освен това американското Управление за контрол на храните и лекарствата заключи, че в 98 % от случаите върху опаковките на препаратите няма предупреждения за наличието на подобни съставки.

От 2007-а до 2016 година 46 % от потенциално опасните добавки са били свързани с вещества, усилващи сексуалните функции и съдържащи силденафил, други 41 % с вещества, допринасящи за загуба на телесно тегло и съдържащи опасния за сърдечносъдовата система и потискащ апетита сибутрамин, а 12 на сто със стероидни препатати, които допринасят за увеличаване на мускулната маса, но са изключително вредни за здравето.

Над половината от възрастните американци приемат добавки. При това, според американското Управление за контрол на храните и лекарствата, тези вещества, включващи витамини, минерали, аминокиселини, не са ефикасни за лечение и профилактика на каквито и да било болести.

Според данните,  у нас през миналата година пазарът на хранителни добавки отбелязва пореден двуцифрен ръст. На годишна база нарастването е с близо 11%, какъвто беше ръстът и за предходната година. Така се оказва, че хранителните добавки са търсени три пъти повече от българите, в сравнение с лекарствата без рецепта, където ръстът за 2017 г. е само 3,9%.

СПОДЕЛИ