Д-р Пенков: Не искам да изказвам съболезнования, ще реанимираме донорската програма

29-годишният Адриян Петков почина в европейския ден на трансплантациите, недочаквайки нов бял дроб

Д-р Пенков
Д-р Бойко Пенков

В европейския ден на органното донорство и трансплантациите 29-годишният Адриян Петков напусна този свят, недочаквайки нов бял дроб. Такива трансплантации у нас не се правят, а от близо година нито една чужда клиника не приема българи за присаждане на бял дроб.

„Не искам повече да излизам и да изказвам съболезнования, спешно започваме реанимация на донорската и трансплантационната програма на България“, заяви зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков на извънреден брифинг в МЗ. Той добави, че въпреки усилията на цялата държава да намери клиника, в която Адриян да бъде трансплантиран, днес е бил погубен един млад живот. „Бяхме намерили болница в Рим, която се съгласи да приеме момчето и евентуално да го включи в листата на чакащите, но през последните дни неговото състояние се усложни“, обясни Пенков. По думите му Адриян е бил с туберкулоза, която е лекувана повече от 7 месеца, последвали са две тежки инфекции, които също са контраиндикация да трансплантация и въпреки усилията на лекарите от болница „Лозенец“ инфекцията е победила. „Дори успяхме да доставим един от двата антибиотика, на които инфекцията не беше резистентна, но и това не помогна“, посочи зам.-здравният министър. Лекарството е било доставено преди два дни чрез дарение, досега с него у нас не са били лекувани други пациенти.

Пациенти излязоха на бунт, заради блокирани трансплантации. 29-годишният Адриян Петков се нуждае от спешна трансплантация на бял дроб, но не може да бъде опериран в чужбина, поради административни пречки.

Муковисцидоза е диагнозата, с която Адриян живееше от 5-годишен, а през миналата година става ясно, че единственият му шанс за живот е нов бял дроб. Тогава обаче страната ни вече няма договор с клиниката във Виена и той е принуден да чака. И макар да стана ясно, че през това време той не би могъл да бъде трансплантиран поради медицински показания, то за другите 16 българи, които в момента чакат за присаждане на бял дроб, това че страната ни не може да осигури клиника за лечението им, означава присъда. Най-вероятно смъртна.

„Засега няма напредъка по преговорите с немските клиниките в Есен и Йена, както и с болницата във Виена. Това, което можем да направим е да обучим наши лекари, да каним чужди специалисти тук и до 6 месеца да може белодробните трансплантации да се правят в „Лозенец“ и „Св. Екатерина“, посочи още д-р Пенков. Засега готовност да пристигне у нас има екип от трансплантационния център в Хановер, както и турски лекари. Зам.-министърът призна, че отказът на западните клиники да примеат българи е малкото донорски ситуации, които реализираме.

„Необходимо условие, за да станем пълноправен член на Евротрансплант е да имаме 10 донора на 1 млн. население или по 70 донора годишно. От началото на тази година имаме 10 донора, през 2017 г. бяха 19“, обясни директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Михаил Христов. С 13 бъбречни, 8 чернодробни и 4 сърдечни транплантации от трупни донори от януари досега, страната ни е на опашката в Европа по брой донори. Според д-р Христов, все по-трудно ще става намирането на чужди клиники за трансплантации, тъй като 115 държави са подписали декларация за борба с трафика на органи и т.нар. трансплантационен туризъм и това е причината много от тези страни да затварят програмите си за чужденци. „Не ние, а Виена отказа да преподпише договора си с нас“, подчерта д-р Христов.

„От 50 потенциални донора, ние реализираме едни-два, като това се дължи както на отказ на близките, така и на някои организационните слабости“, призна още зам.-министър Пенков. Той недоумява как при огромния брой починали в катастрофи не успяваме да реализираме повече донори. Данните сочат, че у нас донори стават предимно мъже и жени с мозъчен инсулт, а не жертви в пътни инциденти.

По-късно тази вечер стана ясно, че още един пациент от листата е загубил битката с болестта. В Правителствена болница е издъхнала млада жена, която също чакаше спешна белодробна трансплантация.

 

 

СПОДЕЛИ