Проф. Владов: Нужна е инвестиция в специализацията на лекарите

Трансплантолози от ВМА бяха специални гости в Меката на чернодробната хирургия

Проф. Владов
Проф. Владов и доц. Такоров по време на форума в Сеул

Това, което липсва в България, е инвестиция в специализацията на лекарите, коментира пред Скенер.нюз проф. Никола Владов след завръщането си от II Международен симпозиум за съвременна чернодробно-панкреатична хирургия в Сеул (ISLS 2018). Там началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА беше специален гост, заедно с доц. Ивелин Такоров, ръководител на Клиниката по коремна хирургия и част от трансплантационния екип на Военномедицинска академия.

„Всичко, което видяхме там, го правим рутинно и тук във ВМА. Но въпреки това смятам, че сме много далеч като цяло в обучението на лекарите. У нас никой не говори за това, а по този начин от една страна спасяваме животи, а от друга – пестим пари за повторни хоспитализации, усложнения и т.н.“, коментира началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

„Asan Medical Center в Сеул в момента е Меката на чернодробната хирургия. Там трансплантацията от живи донори е изключително развита”, посочи още проф. Владов. У нас този вид трансплантации са изключително редки, макар единственото условие за съвместимост е еднаквата кръвна група. По време на демонстрациите на живо е била показана и лапароскопска операция по отстраняване на дясната половина на черен дроб от донор, за да бъде присадена на реципиента.

Делегатите в Сеул са представили и възможностите на роботизираната хирургия на черен дроб и панкреас, както и на екстремната хирургия на черен дроб – с резекции и подмяна на големи съдове.

В Сеул проф. Владов е модерирал един от симпозиумите, а доц. Ивелин Такоров се прибра у нас с награда за постера, който е представил пред колегите си. „Сама по себе си, специалната покана да участваме на ISLS 2018 е признание, че във ВМА и в България правим стойностна хирургия на световно ниво”, подчерта проф. Никола Владов. Той добави, че само след месец ВМА ще е домакин на международен курс по чернодробна хирургия.

От утре пък стартира седмицата на донорството у нас, в която ВМА ще се включи с различни инициативи. В събота, от 11.00 часа, в Аулата на лечебното заведение ще се проведе информационна кампания за донорството пред най-голямата мото организация в България Sofia Riders. Ментор на събитието, на което са поканени и пациенти с присаден черен дроб, ще бъде доц. Ивелин Такоров.

СПОДЕЛИ