Със завещание от 1 млн. долара МУ-София ще награждава студенти отличници

Парите са от българския лекар, емигрирал в САЩ, д-р Андрей Георгиев, който дари същата сума и на гимназията в Лом

557
Д-р Андрей Георгиев
Д-р Андрей Асенов Георгиев завеща 1 млн. долара и на гимназията в Лом

Български лекар, работил в САЩ, завеща над 1 млн. долара на МУ-София. Д-р Андрей Асенов Георгиев е взел своята диплома именно в Медицински университет в София, а след това заминава зад Океана, където работи като семеен лекар повече от 50 години.

Академичният съвет на ВУЗ-а реши с по-голямата част от парите да бъдат награждавани студенти отличници. 20 000 лева ще е наградният фонд за завършилите с пълно отличие, като бонусите ще бъдат раздавани всяка година, съобщиха от МУ-София. Парите да бъдат разпределени на всички факултети, Филиал – Враца и Медицинския колеж.

„Сумата, която д-р Георгиев завеща на МУ-София е в размер на 1 037 413 долара. Щедрият жест на българина емигрант е отправен към младите медици на България, избрали да учат в Университета, в който и той получава своята диплома“, заяви ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков. По думите му завещанието не е само парично, а и послание, че само с труд, образование и постоянство може да се успее в живота.

Академичният съвет реши още по 1000 лв. да се дават и на студенти, получили награди за научни постижения на високи форуми, проведени в чужбина или отличени от международни организации.

Част от наследството ще бъде разпределено като награден фонд в размер на 180 000 лв. за първите три места в конкурса за идеен проект за новата Учебно- административната сграда на Ректората. Една от аудиториите в нея ще носи името на завещателя д-р Андрей Георгиев.

Д-р Андрей Георгиев е роден в София през 1921 г. В началото на 50-те години на миналия век той емигрира в САЩ. Постепенно натрупва капитал, като голяма част от него завещава на гимназията в Лом, на общината и на Медицинския университет в София. Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50-годишен опит. Бил е изключително скромен и през целия си живот е подпомагал млади хора да се обучават и развиват професионално.

Д-р Андрей Георгиев умира на 93 години, на 22 април 2014 година, в дома си в Улимингтън, щата Делауеър.

СПОДЕЛИ