Москов: Управляващите се отказват от държавна политика в здравеопазването

Лобита и икономически интереси винаги има, но е дълбоко погрешно да се говори за лекарското съсловие и фармацевтичната индустрия като за престъпници, категоричен е бившия здравен министър

285
Москов
Д-р Петър Москов, бивш министър на здравеопазването

Мисля, че това, което се предлага от управляващите в момента е лош ход, дори е декларация за отказ от държавна политика в здравеопазването. Това заяви бившият здравен министър д-р Петър Москов пред БНТ по повод предлаганите от Кирил Ананиев два варианта за промяна на осигурителния модел. „А ако една държава не знае, че мястото й е в здравеопазването, значи не знае нищо“, добави Москов.

Той изтъкна, че подобна политическа програма за реформа в здравеопазването се прокарва в началото на мандата, а не по средата му. „Аз досега мълчах, защото се надявах да видя предложения за реална промяна, но единственото, което виждам е сгрешена математика и признание, че няма ефективен контрол. Затова сега идеята е да прехвърлим този контрол и отговорността на държавата към частни фондове и пациенти“, обясни бившият здравен министър.

По думите му застраховката, била тя доброволна или задължителна, не означава, че ще има пряка връзка между внесените пари и услугата, от която пациентите могат да се възползват. „Тук няма индивидуално натрупване по подобие на пенсионната система. Вие плащате риска и осигуреността от риска да се разболеете в календарната година, за която сте си платили“, посочи Москов и се учуди на математиката на Ананиев: „Не разбирам защо предлагаш срещу различна осигуровка, която е 8 % от дохода, но един получава 500 лева, друг 1000 лева, а трети 2000 лева, всички да получават една и съща услуга – до 700 лева, а срещу еднаквата за всички застраховка от 12 лева очакваш да се осигури лечение за 5000 лева, 10 000 лева или 50 000 лева.“

Той допълни, че солидарното лекуване на стойност до 700 лв. така или иначе и в момента се практикува. „Това е сгрешена философия – леките медицински нужди да се плащат солидарно, а тежките – индивидуално, както предвижда една от идеите за реформа в сектора“, уточни Москов.

Бившият здравен министър подчерта, че не критикува, а говори от позицията на човек, който е правил нещата, не от позицията на човек, който си мисли, че би могъл да направи нещо. „Затова казвам, че това е грешно“, подчерта той.

Петър Москов коментира и изказването на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че организирана група, която включва някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици, източва касата. „Лобита и икономически интереси винаги има, но е дълбоко погрешно да се говори за лекарското съсловие и фармацевтичната индустрия като за престъпници“, изтъкна д-р Москов. Според него, въпросът е да има държава, която да възпира търговските им интереси, а не да се говорят празни приказки.

 

 

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326