Ананиев: Имам картбланш от ГЕРБ за реформата

През януари здравният министър ще внесе консенсусния вариант в парламента

304
министри
Кирил Ананиев

Разбира се, че съм получил картбланш да работя. Но задачата ми е да намеря консенсус за реформата с всички останали, а не да я налагам административно, заяви здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

Затова двата варианта, представени вече от Ананиев, ще се обсъждат и ремонтират до края на тази година и едва в началото на следваща министърът ще внесе консенсусния модел в за обсъждане в парламента.

Сред най-важните неща, които реформата в здравно осигурителния модел трябва да постигне, са по-достойно заплащане на хората, които работят в системата, подобряване и инвестициите в материалната база, измерване на качеството, извеждане на профилактиката като приоритет, остойностяване на клиничните пътеки и в крайна сметка по-добро здравеопазване“, подчерта Кирил Ананиев и добави, че целта на реформата не е да „вкараме самоцелно пари в системата“.

„Прави чест на министъра, че имаше доблестта да сложи проблемите на масата и да предложи варианти на реформа. Тя няма да е административна и наложена от МС, защото реформата не трябва да има политическа окраска, тя трябва да е за 20-25 години напред“, подкрепи го Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Постигането на консенсус обаче изглежда мисия невъзможна. От БСП ще внесат в понеделник вот на недоверие срещу правителството заради проблемите в сектора, ДПС се очаква да ги подкрепи. Левицата вече получи подкрепата и на общинските болници, пациентски организации и джипитата за вота срещу реформата. Фармацевтичният и засрахователният бизнеси също по-скоро са скептични към предлаганите варианти от министър Ананиев.

„Въвеждането на гранична стойност от 700 лв. не е ли абдикация на НЗОК от финансирането на всичко над тази стойност, как ще убедите хората, че занапред няма да плащат 4 пъти регламентирано и отделно нерегламентирано“, попита д-р Нигяр Джафер от ДПС. „НЗОК не абдикира от плащанията над 700 лв., а дава своята част. Не мога да ви убедя, че няма да се плащат пари под масата, но нали искаме да направим електронна здравна система и да повишим контрола“, отговори й Ананиев.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326