5 млн. лeва за нови апарати за хемодиализа

Други 3,1 млн. лева отпуска МЗ на болниците за ремонти

166
хемодиализа

Пациентите на хемодиализа вече ще могат да се лекуват в модерни центрове с нови апарати. За целта правителството отпуска на здравното министерство 8,1 млн. лева.

От тези средства МЗ ще предостави на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лв. за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване.  С парите ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Разпределението на средствата е съобразено с отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана Пловдив и София.

С другите близо 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в МЗ от лечебните заведения, уточниха от ведомството.

В момента тече процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки, съответно сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на болниците.

Припомняме, наскоро ВиК авария предизвика спирането на работата на хемодиализния център във Видин, а заради инцидента един пациент почина, друг изпадна в кома.

СПОДЕЛИ