НЗОК ще избира какъв стент да ни слагат лекарите

Касата ще сключва договор само с един производител на дадено медицинско изделие и ще определя бройката, която да купи, нови правила ще има и за онколекарствата

762
НЗОК

НЗОК да сключва договор само с един производител или търговец на дадено медицинско изделие за болнична помощ. А болниците след това да могат да работят само с този продукт, купен от касата. Ако пациент иска или има нужда от различно изделие, да трябва да го плати изцяло сам.

Това предлага управителят на касата д-р Дечо Дечев, като идеята е новата система да заработи още от догодина. Още миналата седмица фондът предложи промяна, с която ще може да купува директно от производителите или търговците на едро медицински изделия, нужни за болничната помощ, вместо както е сега да определя пределната им цена.

От стенограмата от заседанието, на което е взето това решение, става ясно, че идеята на д-р Дечев е касата да сключва договор само с един производител на стентове например, като и определя нужната бройка.

„До момента договарянето, което е провеждано в касата, позволява за една и съща група медицински изделия да се явят много производители, определя се някаква стойност и оттам нататък всичките тези N броя производители имат право да си продават по болниците, болниците купуват и т.н. Сега това, което е промяната, за определена група медицински изделия, не за всички, там, където е приложимо, когато критериите за качество, които се въвеждат, са приложими за цялата група, касата ще обяви бройка, до която ще плати на годината и ще сключи договор с един производител, а не както е в момента с N броя“, обяснява управителят на НЗОК. И допълва, че така печелившата фирма, като получи гаранция за покупка на голямо количество, ще намали и цените.

„Тук проблемът е, който донякъде сме го решили, проблемът е да гарантираме качество, т.е. да няма да се яви компания, която може да ни подведе в качеството. Въвеждаме да се заплаща най-малко в три фонда. И задължаваме да има минимум 3 международни клинични проучвания приключили. На всяка болница ще й се дава списък за дадено изделие кой е печелившият ще поръчва от него и ще отчита бройките, казва още директорът на касата“, посочва д-р Дечев и уточнява, че касата няма да минава по закона за обществените поръчки, а ще е вид договаряне с производители и търговци.

Всъщност проблемът, който по думите на шефа на НЗОК е почти решен, е в това, че не доктори, а чиновници ще решават с какъв стент, имплант или става да ни лекуват. Обаче индикациите при някои медицински изделия, например стентовете, са различни.

В ерата на персонализираната медицина, д-р Дечев ни връща във времената на налагането на компреси с живовляк, тъй като подобни правила ще бъдат въведени и за онколекарствата. „До 10 дни НЗОК ще предложи промени във финансирането им“, съобщи той, цитиран от bTV. Тук идеята е да се въведат еднакви терапии за медикаментозно лечение в болниците на базата на международни признати ръководства, които да плаща касата.

„Фармаиндустрията злоупотребява с продажбата на медикаменти, нужен е баланс между обществения и частния интерес, а за целта трябва да се засили контролът“, коментира д-р Дечев. Той не уточни какви ще бъдат промените във финансирането на препаратите срещу рак, но най-вероятно ще са аналогични както при биологичните терапии, където НЗОК въведе най-разходоефективния подход.

Припомняме, преди дни д-р Дечев директно заяви, че касата се източва от „организирана престъпна група“, в която по думите му влизат „някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици“.

СПОДЕЛИ