Колкото сестри завършват, толкова и напускат страната

Идеята на здравния министър Кирил Ананиев да ни замени с парамедици е абсурдна, възмутиха се от БАПЗГ

2381
сестри

Колкото медицински сестри завършват, толкова и заминават за чужбина всяка година, коментира кризата с кадрите Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. „Повече от 20 години ние сигнализираме за това, че няма медицински сестри и те намаляват. В момента работещите от 40 до 60 години са 85%, а едва 15% са тези, които са между 25 и 40 години“, заяви тя пред БНР.

Недкова определи идеята на здравния министър Кирил Ананиев с повече парамедици да се компенсира недостига на медицински сестри като абсурдна и пренебрежителна. „Това показва, че министърът няма представа от това какви професии работят в здравеопазването, защото парамедиците в никакъв случай не могат да заменят медицинските сестри“, каза тя. По думите й часовете на обучение на парамедиците, които се обучават за спешна медицинска помощ, е два пъти по-малък от тези на медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти, които учат във висшите учебни заведения четири години, а обучението е много специализирано.

„Крайно време е да се разбере, че това са различни професии. За медицинските сестри има единни държавни изисквания. Това е регулирана професия, която е ниво Европа. Те се обучават по специални изисквания, има точно и ясно какъв хорариум трябва да имат, какви знания трябва да придобият, колко практика трябва да имат и т.н.“, обясни Недкова и подчерта, че е крайно време държавата да вземе сериозни мерки и да осъзнае мащаба на проблема с липсата на сестри.

СПОДЕЛИ