БАН избра проф. Лъчезар Трайков за академик

Все още не знаем как функционира прословутата черна кутия, споделя неврологът от Александровска болница

333
Проф. Лъчезар Трайков
Проф. Лъчезар Трайков

Член – кореспондент проф. Лъчезар Трайков бе избран за академик от  Съвета на академиците на БАН. Научните му приноси и изследвания са свързани с диагностиката, профилактиката и лечението на мозъчно-съдовата болест, болестта на Алцхаймер и др. деменции, Паркинсоновата болест, множествената склероза, епилепсията и др. Има 159 научни труда, 2213 цитирания с h- фактор 21.

Проф. д-р Лъчезар Трайков, дмн, е завеждащ на отделение по деменции в Александровска болница и ръководител на Катедрата по неврология към Медицински университет-София.

Припомняме, проф. Трайков стана и медик на годината за 2017 г. Той беше отличен от „Форум медикус“ за непрестанното търсене на отговорите за функционирането на човешкия мозък.

„Все още не знаем как функционира прословутата черна кутия. И вместо с по-добрата апаратура и повечето възможности трудностите в нашата специалност да намаляват, те се увеличават“, споделя проф. Трйаков. По думите му една трета от неврологичните заболявания са дегенеративни, друга една трета са автоимунни, като за нито едно от тях не се знае причината. „Много ми се иска след 20 години да имаме поне идея как да променим крайната прогноза при диагнози като Паркинсон и Алцхаймер например“, надява се един от най-добрите невролози у нас. Казва, че от пациентите си се е научил да не се взима насериозно. „Някои се взимат толкова насериозно, че забравят, че срещу тях стои човек с голяма болка, а връзката между лекаря и пациента всъщност няма цена“, категоричен е новоизбраният академик.

СПОДЕЛИ