BG учени разработват 3D мамография

Проектът е за 1 млн. евро, а целта е ракът на гърдата да бъде „хванат“ в начален стадий

349
3D мамография

С 3D мамография, разработена от родни учени, ще откриват рак на млечната жлеза в начален стадий. Триизмерната диагностика все още е само проект и не е ясно кога ще започне да се прилага масово, тъй като към момента дозата на облъчване е прекалено висока, обясни ръководителят на проекта доц. Кристина Близнакова.

„Проектът „Максима” е свързан с моделиране на триизмерни модели на рак на гърдата, които са най-вече с неправилна форма – това са злокачествените модели. Това е по-специален метод, с който се получават две изображения на гърдата, която е компресирана. Компресира се с цел да се получи по-добро качество при по-ниска доза. Ако успеем я да свалим до дозата, каквато е при нормална мамография, би трябвало да няма проблем”, посочи доц. Близнакова.

По думите й мотивация за този проект е статистика, според която „на всеки 19 секунди някъде в света някоя жена разбира, че има рак на гърдата. И на всеки 74 секунди някъде в света една жена умира от рак на гърдата”.

Стойността на проекта е малко под 1 млн. евро, а финансирането е със европейски средства. Част от него е и пускането на мобилно приложение, което ще напомня на жената за предстоящ преглед при мамолог. То трябва да бъде пуснато още в средата на декември тази година, добави доц. Близнакова.

СПОДЕЛИ