Събрали сме 60 млн. лева дарения за лечение

Всеки втори българин е помагал през миналата година на болен човек

307
дарения

Точно 101 391 100 лева са били събрани от дарения през миналата година, показват данните от анализа на Българския дарителски форум за 2017 г. От тях около 60 млн. лева са отишли за лечение на у нас или в чужбина. Според данните, всеки втори българин е помагал на болен сънародник да събере пари за операция или лекарства.

Спрямо 2016 г. се отчита ръст с около 5% на даренията (почти 5.3 млн. лева повече). И през 2017 г. най-голям дарител са фондациите, следвани от бизнеса, отчитат от Българския дарителски форум, цитирани от в. „Сега“.

Личните дарения също плавно се увеличават, като хората, които са помагали на нуждаещи се или за благотворителни каузи, нарастват от 42% през 2016 г. на 45 % през миналата година. Освен за лечение, най-често даренията са за бедни и за пострадали при бедствия и аварии – по 38%.

Индивидуалните дарители у нас през миналата година са формирали 9% от  общите предоставени суми, докато през 2013 г. делът им е бил едва 5%. Техният принос за миналата година е 8.9 млн. лева. Дали защото се замогват, или защото стават по-състрадателни, българите даряват повече все повече пари. Докато преди сумите са били основно в диапазона 1-5 лева, вече преобладават помощи между 6 и 50 лв. годишно. SMS и даренията в кутия остават най-масово използваните от хората начини за подкрепа на нуждаещите се.

Фондациите са предоставили 53 млн. лв. – най-вече за образование, наука, детско и младежко развитие, като най-голям дарител остава „Америка за България“. Компаниите пък са дарили 38 млн. лв., което е с 12% повече от 2016 г. при почти запазен брой фирми, декларирали спонсорства през миналата година.

На фона на повечето събрани пари, през 2017 г. постъпилите дарения във фонда за лечение на деца през миналата година бележат антирекорд и са в размер на едва 165 939 лева. Това най-вероятно се дължи на непрестанните скандали във фонда и честата смяна на директорите на институцията.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326