Безплатни прегледи за акне във ВМА и „Александровска“

Диагнозата засяга 90 % от тийнейджърите, но само 15 % от тях търсят лекар, което е причина да носят следите от болестта цял живот, предупреждава д-р Весел Кантарджиев

542
акне

Безплатни прегледи за акне организират специалисти от Клиниката по дерматология на ВМА в седмицата, посветена на борбата със заболяването. Консултациите ще се извършват на 9, 10 и 11 октомври 2018 г. (вторник, сряда и четвъртък), между 10.00 – 12.00 часа, в кабинет № 218, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА.

Желаещите да се консултират с дерматолог трябва да си запишат предварително час на телефони 02/ 92 26 181, 02/ 92 25 023 или 02/ 92 25 002, между 08.00 и 14.00 часа, а за прегледите не е нужно направление от личния лекар.

По същото време безплатни прегледи ще има и в УМБАЛ „Александровска“. Офталмолозите от болницата ще преглеждат в дните 10 и 11 октомври, тел. за записване: 02/ 9230 495, а специалистите от ДКЦ „Александровска“ ще бъдат на разположение в дните 11 и 12 октомври, тел. за записване: 02/ 9230 494. Не се изисква направление, а само записване на час.

„Диагнозата засяга 90% от всички тийнейджъри, но едва 15% от тях търсят консултация от специалист. Останалите разчитат на самолечение, което може да задълбочи проблема и да стане така, че да носят белезите от болестта цял живот“, алармира шефът на Клиниката по дерматология на ВМА д-р Весел Кантарджиев. По думите му във ВМА се борят с белезите чрез микродермабразио, химически пилинги, лазери и филъри.

Лицето, деколтето, гърба и раменете са най-често засегнатите зони, като се появяват комедони, папули, пустули, нодули и кисти. „Модерната терапия на акне е комбинирана и патогенетично насочена. Първо, стремим се да намалим мастната секреция чрез медикаменти, които въздействат върху мастните жлези и правилно да почистваме засегнатите зони. Антибиотичното лечение, било то локално или вътрешно, е с цел да намали прекаленото разрастване на нормалната бактериална кожна флора, която е причина за възпалителните прояви. И много често се включват кератолитични локални медикаменти действащи върху абнормната фоликуларна кератинизация. Не се учудвайте, ако сте възрастен с акне и дерматологът изисква хормонални изследвания – в някои случаи се налага приемането на орални контрацептивни средства“, обясни д-р Кантарджиев.

СПОДЕЛИ