Изписвали скъпи лекарства за пациентите с рак, а вливали други

Седем от задържаните обвиняеми за нелегална търговия с лекарства и участие в престъпна група

231
рак

Упpавител на болница, лекар, фармацевт и четиpима поcpедници cа завесени в престъпната схема за изноc в чyжбина на cкъпоструващи лекарства за рак.

Припомняме, групата, действала от пролетта на 2017 г., бе pазбита в четвъpтък. „Седем лица ще бъдат привлечени като обвиняеми за нелегална търговия с лекарства за онкоболни и участие в престъпна група“, обясни заместникът на главния прокурор Иван Гешев. По думите му вероятно такива практики не са тайна както за медиите, така и за обществото. Зам.-главният прокурор уточни, че медикаментите са се изнасяли извън болниците, групирали се и са отивали във фирма с лиценз, която ги е реекспортирала. „Проследено е движението на лекарствата по цялата верига чрез специални разузнаватели. Към момента се проверяват служители на две болници, вероятно има и трета. Това е търговия с живота на хората. Резултатът от това е, че се източва здравната каса. Друг сегмент от това, което се случва, е, че някои лица на гърба на живота на хората и здравната система реализират доходи“, обобщи Гешев.

По думите му в първата схема на раково болни пациенти не са били вливани лекарства, които обаче са им били изписвани и съответно платени от НЗОК, а при втората – лекарствата са били подменяни, като тепърва ще се изяснява какво точно е било вливано на онкоболните. Двете схеми са документирани със специални разузнавателни средства.

„Тези хора изкарват пари на гърба на здравето на умиращи хора. Казвам го директно. И факт е, че не могат да бъдат обвинявани всички лекари, както не могат да бъдат обвинявани всички магистрати, но явно проблеми има във всички професии. За мен докторската професия, както и учителската, са, колкото и пресилено да звучи, свещени професии. Явно някой е пуснал търговци в храма и някой е време да ги изгони“, коментира Гешев.

„Какво значение има, че ние сме хванали едни хора, които крадат лекарства. Министерството на здравеопазването трябва да вземе превантивни мерки, защото проблемът е системен. Факт е, че не можем да преценим те колко време са работили преди момента, в който ги заловим и какви щети са нанесли на здравето на хората. Някой ще бъде осъден, няма лошо, но трябва да има превантивна дейност това да не се случва“, категоричен беше зам.-главният прокурор.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326