Пет пъти годишно поправят закона за здравето

Българският правен ред е нестабилен и непредвидим, алармират от „Юридически барометър“

220
здравеопазването

Законът за здравето е бил променян средно по 4,7 пъти годишно през последните няколко години, което го прави вторият най-често поправян закон. Това съобщиха от Центъра за правни инициативи „Юридически барометър“ при представянето на 17-то издание на изследването.

Абсолютен лидер в класацията е Кодексът за социално осигуряване с 6,8 изменения средно на година. Третата позиция заема Законът за съдебната власт, а в топ 5 на най-променяните и допълвани закони влизат още тези за  движението по пътищата и за обществените поръчки.

„Правният ред у нас се променя между 800 и 1000 пъти годишно, което го прави нестабилен и непредвидим“, коментира проф. Даниел Вълчев, ръководител на „Юридически барометър“.

Само през първите пет месеца на тази година са приети 77 закона, а за същия период 74 % от законите са били изменяни или допълвани. Данните от изследването показват още, че от началото на 2018 г. средно на месец се обнародват по 13 закона. Има закони, които се поправят още преди да влязат в сила, а около една трета влизат в сила в деня на обнародването им.

Според експертите, работили над изследването, крайно обезпокоителна е тенденцията по-голямата част от внесените законопроекти – 62 %, да се внасят от народни представители, а не от Министерския съвет. По думите на Даниел Вълчев по този начин се заобикаля едномесечният срок за обществено обсъждане.  „А това не е редно“, подчерта той.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326