Мини робот ще ни снабдява с лекарства

Той ще пълзи в човешкото тяло, пренасяйки медикаменти, ще може и да ни преглежда

305
робот

Микроскопичен робот, създаден от Градския университет в Хонконг, ще може да пълзи в човешкото тяло и да доставя лекарства. Той е разработен от силиций и има стотици крачета с дължина едва 1 мм. Те се движат благодарение на магнитни частици, които позволяват насочването му към определена част на тялото.

„Устойчивите повърхности и различната текстура на тъканите в човешкото тяло правят придвижването изключително сложно. Въпреки това роботът ни се справя отлично по различни терени, предлагайки много възможности за доставката на лекарства в тялото“, разказа професор Уанг Зуанкай от Департамента по механично инженерство в университета.

Роботът може да преминава през препятствия и да пренася обекти с маса 100 пъти по-голяма от собственото му тегло. „Отличните възможности за пренос на тежки товари, ефективно придвижване и възможността за преодоляването на препятствия правят този робот изключително подходящ за изпълняването на задачи в сурова среда, като например доставката на медикаменти до определен орган, преминавайки през храносмилателната система или извършването на медицински преглед“, добави д-р Шен Яджинг, ръководител на проучването.

В следващите 2 до 3 години учените се надяват да създадат робот, който се разгражда в тялото, след като приключи мисията си.

СПОДЕЛИ