Турски лекари ще трансплантират в Правителствена болница

МЗ преговаря с две лечебни заведения в Истанбул да приемат българи за присаждане на бял дроб и последващо проследяване

953
Правителствена болница

Турски лекари от American hospital и Университетска болница “Коч“ в Истанбул ще направят две трансплантации на бял дроб в Правителствена болница съвсем скоро, научи Скенер.нюз. Пациентките са две жени, които са в изключително тежко състояние, едната е в реанимация от седмици и ако здравните власти продължат да чакат отговор за евентуален договор с клиниките в Есен и Виена, те ще починат.

Този петък проф. д-р Аднан Саяр, ръководител на Клиника по гръдна хирургия към Memorial Health Group, Истанбул, ще пристигне в София, за да прегледа двете тежко болни жени и да прецени възможностите за осъществяването на белодробните трансплантации в болница „Лозенец“. Ще се водят и разговори за осигуряване на следтрансплантационно наблюдение на пациентите, които ще претърпят операциите. Проф. Саяр ще пристигне у нас с екипа си от шестима лекари.

Миналият петък, по покана на новия директор на агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов, в Правителствена болница се е провела среща между директора й проф. Любомир Спасов и представителите на Koc Healthcare Истанбул – д-р Ерхан Булутчу, главен изпълнителен директор,  г-жа Есра Кора, директор „Международни отношения“ и проф. д-р Бурак Кочак, уролог,  ръководител на Програмата за трансплантация на бъбрек и панкреас на Университетска болница „Коч”, Истанбул.  Koc Healthcare се състои от две самостоятелни институции – American hospital и Университетска болница “Коч“. За връзката с истанбулските болници е съдействала посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

„Имаме подготовката на екипите, имаме базата и трябва да се договорят детайлите“, обясни новият шеф на ИАТ д-р Христов, който на 18 октомври ще има среща в Анталия с всички членове на международна мрежа по трансплантации.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Михаил Христов разказа за 8-месечната кореспонденция между ИАТ и МЗ за продължаване на договора на страната ни с болницата във Виена, където от 2015 до 2017 г. на седем българи е присаден бял дроб. „От май 2017 г. е престанал да действа договорът ни с Виена. Преди приключването му започва една кореспонденция между агенцията по трансплантации и здравното ведомство да се иска разрешение за продължението му. За съжаление тази кореспонденция продължава 8 месеца. Не мога да си обясня защо, но има забавяне. През това време се сменят 4 министри – д-р Москов, д-р Семерджиев, проф. Петров и Кирил Ананиев. Най-много бях поразен от 4-месечната кореспонденция между д-р Симеонова, зам.-министъра д-р Мирослав Ненков и министър Николай Петров. През цялото това време те питат дали да се продължи договорът. Аз ако бях, щях да го преподпиша“, обясни д-р Христов.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326