Почина пациент на авариралата хемодиализа във Видин

МЗ разпореди незабавна проверка, отделението спря работа

237
хемодиализа

Почина пациент на центъра по хемодиализа във Видин. Министерство на здравеопазването веднага разпореди спешна проверка по случая, а отделението спря работа и остава затворено поне до края на седмицата.

Инцидентът е станал днес сутринта. Пациентът е докаран в лечебното заведение с линейка на Спешна помощ за редовен курс хемодиализа. Още преди да включат апарата обаче, той умира.

Припомняме, от няколко дни в центъра по хемодиализа има авария на ВиК системата и това затруднява провеждането на процедурите на пациентите. Лекарите дори предупредиха, че са възможни усложнения при болните, които все пак изберат да не пътуват до друг център.

„Няма връзка между фаталния инцидент и аварията в лечебното заведение“, категоричен е обаче директорът на МБАЛ „Св. Петка“ д-р Цветан Василев. По думите му болният е трябвало да дойде в понеделник за диализа, но не се явил. Във вторник е предупреден от служители на болницата, че има авария и диализите в центъра са в друг режим на работа. Предложено му било да направи процедурата в Монтана, но той отказал. Днес екип на Спешна помощ го транспортирала в болницата, където починал.

45 души са на хемодиализа във Видин. Според д-р Василев е създадена организация, така че да няма проблеми за провеждането на процедурите им. Те могат да бъдат транспортирани безплатно до лечебните заведения в Монтана и Лом.

Въпреки това от МЗ ще направят проверка, а зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков бе командирован спешно, за да се информира на място за случилото се. От ведомството ще предоставят 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система, съобщиха от МЗ и уточниха, че парите са гласувани от Министерския съвет в края на септември тази година.

По-късно стана ясно, че друг пациент е в кома заради аварията. Той е заминал за спешна животоспасяваща процедура в Лом. В момента е в тежко състояние, въпреки че вече е диализиран. Мъжът е настанен в отделението по неврология и лекарите се борят да стабилизират състоянието му.

СПОДЕЛИ