Семерджиев: Застрахователите ще изсмучат застрахованите, а здравеопазването ще получи трохи

Признанието, че контролът е неефективен е повод за оставки, а не за смяна на модели, смята бившият служебен здравен министър

260
Семерджиев
Д-р Илко Семерджиев

И двата варианта за реформа, предложени от здравния министър Кирил Ананиев, са етапи, които следват една цел и тя е средствата за здравеопазване да попаднат в ръцете на частни застрахователи. Това заяви бившият служебен здравен министър и „баща“ на сегашния модел д-р Илко Семерджиев в интервю за „Гласове“. По думите му това е модел, който работи в много малко страни по света, например в САЩ и е толкова комерсиален и скъп, че разходите там стигнаха до около 9 000 $ на глава от населението за една година, което е над два пъти повече от страни като Германия, Франция, Австрия, Канада, Обединеното кралство, Швейцария и други. „Само за сравнение, по данни на Евростат общите разходи за здравеопазване в България за 2016 г. са 7.746 млрд. лв. (3.715 млрд. лв. от тях са частни разходи, а 4.031 млрд. лв. са публични), което означава, че общо разходите за здравеопазване на един човек за една година у нас са в размер на 656 $ или над 13 пъти по-малко отколкото в САЩ“, обясни д-р Семерджиев.

Според него, твърдението, че като резултат от реформата ще доплащаме по-малко, е наивно. „Сивият и черният сектори са криминални и не се удрят като им даваме повече пари, а с повече законност и ефективни наказания за нарушителите“, категоричен е бившият здравен министър.

„При застрахователните модели, които работят на принципа на калкулация и управление на риска, застрахователната премия се определя от здравния статус на застрахования и ако НЗОК бъде пререгистрирана като застрахователна компания, както декларира Ананиев, един ден тя ще предяви основателна претенция да прави самостоятелни актюерски разчети, въз основа на които да определя застрахователните премии. Това ще направят и другите застрахователи и бъдете уверени, че ще го постигнат, защото това е легитимната същност на застраховането. Застрахователите не чакат политиците да им регламентират приходите, а ги изсмукват сами от застрахованите, след което прехвърлят към здравната система една сравнително малка част от всички събрани средства“, каза още Семерджиев.

По отношение на другия голям въпрос за търговския статут на болниците, Семерджиев беше категоричен, че не той е причина за дълговете им. „Лечебните заведения имат правна регистрация като търговски дружества и така са част от стопанския оборот на държавата, но нямат класическия търговски статут защото като предмет са ограничени само в сферата на лечебната дейност. Медицинската дейност е регламентирана от други нормативни актове – Закона за лечебните заведения, Закона за здравното осигуряване, Националния рамков договор, индивидуалните договори и много други т.е. здравната икономика минава през правната рамка на търговските дружества, но медицинската дейност е изцяло нетърговски регулирана и то детайлно. Алтернативата е статутът, който примерно има ВМА, но забележете, дълговете само на една болница, на ВМА, произтичащи от този неин статут, пред 2016 г. надминаха 220 млн. лв., а на останалите над 350 болници бяха в размер на 509 млн. лв. Във времето ВМА стовари дълга си на бюджета, т.е. пак на нас – данъкоплатците, докато другите болници си го изплащат сами. Ако искате над 350 нови генератори на дълг в особено големи размери направете всички болници като ВМА“, коментира той.

На въпрос дали е възможен сценарий, при който случилото се с автомобилните застраховки на „Олимпик“ да се повтори и със здравните, бившият служебен здравен министър посочи, че фалити са абсолютно възможни, при това без да има злоупотреби. „Застраховането е финансова услуга, която не е особено сложна за управление, докато в здравеопазването ситуацията е друга – имаме лечебно заведение, което оказва здравната услуга – трета страна извън застрахователя и застрахования, която трябва да бъде управлявана, контролирана, финансирана и това определено е извън възможностите на застрахователите. Здравеопазването е сложна дейност и който смята, че е въпрос единствено на повече пари се лъже дълбоко и му предстоят горчиви разочарования“, уточни Семерджиев. И подчерта, че признанието, че в момента контрола в системата е неефективен е повод за оставки, а не за смяна на модели.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326