Първанов: Аз бих оставил Ананиев да изтегли каруцата от блатото

По-добре ГЕРБ да свършат черната работа в здравеопазването, а и на БСП би било много трудно да направи реформата, смята президентът

277
Първанов
В дългата си кариера по високите етажи на властта Кирил Ананиев е бил и съветник на президента Георги Първанов

Опозицията е в правото си да иска вот на недоверие, това е начин да се предизвика дебат, но мисля, че нито здравеопазването е темата, нито сега е моментът. Така Георги Първанов, президентът на страната (2002 г. – 2012 г.) коментира пред БНТ намеренията на БСП да поиска трети вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

По думите на Първанов министър Кирил Ананиев познава много добре проблемите в здравеопазването и ако някой може да направи реформата, то това е той.  „Ако аз бях опозиционен лидер, щях да го оставя да направи реформата“, добави президентът.

„Темата наистина е много щекотлива, много болезнена за мнозина българи и все пак, познавайки историята на прехода, мога да кажа, че не беше това моментът. Ако опозицията, в качеството й на управляващи евентуално, трябва да прави тази реформа ще ѝ бъде много трудно. Затова трябва да имаш визия за малко по-дълъг период от време и по-удачното е БСП да остави ГЕРБ да свърши черната работа в здравеопазването“, посочи още Георги Първанов.

Припомняме, на 26 септември, здравният министър Кирил Ананиев представи официално два модела за промяна в сектора или по-точно два начина за допълнително финансиране на системата, с което беше даден старт и на широк обществен дебат по темата. Единият вариант предвижда демонополизация на НЗОК и създаване на няколко равнопоставени каси, като всеки пациент може да избира къде да внася осигуровките си, чието равнище от 8 % върху дохода се запази. Второто предложение е за запазване на НЗОК като основен здравноосигурителен фонд, но с допълнителна задължителна застраховка от 12 лева на месец в частни фондове и доплащане от страна на пациента на всички медицински услуги до 700 лева с около 10-15 %. В добавка ще остане и доплащането за избор на екип, за лекарства и консумативи, както и за всякакви такси в болниците.

На така представената визия за реформа опозицията реагира и се закани да поиска вот на недоверие, а лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече идеите на Кирил Ананиев „геноцид“.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326