Нобелова награда за разработването на имунотерапия срещу рака

Тази година носителите на отличието в категория „Медицина“ са д-р Джеймс Алисън и д-р Тасуку Хонджо

220
Нобелова награда

Тази година Нобеловата награда за медицина отива при двама учени, разработили имунотерапии срещу рака. Това са д-р Джеймс Алисън, от САЩ и д-р Тасуку Хонджо, от Япония. „Двамата изследователи показаха как различни стратегии за потискане на спирачките на имунната система могат да се използват за лечението на рака“, се отбелязва в съобщението на Нобеловия комитет.

Ракът убива милиони хора годишно и е едно от най-големите предизвикателства в здравеопазването. Като стимулират вродената способност на имунната система да атакува туморните клетки, тазгодишните Нобелови лауреати създават изцяло нов принцип за лечение на ракови заболявания. Д-р Алисън и д-р Хонджо са посветили десетилетия на изучаването на специфични протеини, които намаляват възможностите на имунната система да атакува туморните клетки и да спре развитието на раковото заболяване. Техните усилия са допринесли за навлизането на нов клас биологични лекарства, наречени „чек-пойнт“ – инхибитори, вече доказали своя терапевтичен ефект в терапията на метастазиращия меланом, на напредналия рак на пикочния мехур и на белия дроб.

Д-р Джеймс Алисън е роден през 1948 г. и е професор в Раковия център „Андерсън“ към Тексаския университет. Д-р Тасуку Хонджу е роден през 1942 г. в Киото и работи в университета на родния си град.

„Ключовите открития на двамата лауреати са повратна точка в борбата срещу рака“, подчертават от Нобеловия комитет. „Алисън и Хонджо показаха как различните стратегии за инхибиране на спирачките върху имунната система могат да бъдат използвани в лечението на рака“, обясни в изявлението си присъждащият наградата Кралски Каролински медицинско-хирургичен институт.

Много учени работят по откриване на фундаменталните механизми, които регулират имунитета и как имунната система разпознава раковите клетки. Въпреки забележителния прогрес, разработването на общи нови стратегии срещу рака е трудно.

Церемонията по връчването на наградите ще се състои на 10 декември в Стокхолм, като тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро). През миналата година Нобеловата награда за медицина беше връчена на американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм.

СПОДЕЛИ