Ананиев отвръща на удара: Не било геноцид, а контрол

Здравният министър обаче призна, че се узаконява доплащането, но то щяло да бъде по-малко от сегашното ниво

234
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Два дни след като от БСП обявиха, че внасят трети вот на недоверие срещу правителството, този път на тема здравеопазване, тъй като според социалистите, предлаганата реформа е държавен геноцид, здравният министър Кирил Ананиев отвърна на удара. „Всяка политическа сила на базата на някакви критерии и констатации има право да иска вот на недоверие на правителството. Според мен обаче този вот не се поставя навреме и за мен е неправилен“, заяви той пред bTV.  И припомни, че е обещал да не се пристъпва към законодателни промени, преди да е постигната висока степен на консенсус по предлаганата реформа. „Ние започваме един дебат, представихме два модела, те ще се дискутират, може да излезе трети, четвърти модел“, добави министърът.

„Възрастите хора нито до този момент са давали задължителните здравни осигуровки, нито в бъдеще те ще плащат задължителната застраховка. Това не е геноцид, държавата ще го поема. Искам да се обърна пак към същите хора и да кажа, че техните внуци и правнуци, тоест българските деца, няма дадат един лев за тази задължителна застраховка. Искам отново към тях да се обърна и да им кажа, че техните близки, които са изпаднали в състояние на безработица или социално слаби, също няма да платят един лев. Тоест за какъв геноцид става дума?“, подчерта Ананиев.

По думите му в момента българинът плаща над 3,5 млрд. лв. от джоба си за здраве. Половината от тях били легитимни, защото са свързани с финансиране на дейности, които не са включени в основния пакет, заплащан от държавата или НЗОК. Но останалите 1,7 млрд. излизали от джоба на българския гражданин и отивали по разни други джобове.

„Грижата на държавата е за социално слабите групи от населението. От всичките 864 млн. лв. на базата на 12-те лева, които ще влязат в системата легално и ще отидат за подобряване на здравеопазването и за повишаване на заплатите на хората, които работят в тази система, малко повече от 500 милиона лева ще бъдат платени от държавата и само някакви 330 милиона лева ще бъдат платени от гражданите. Това са тези, на които досега държавата им е плащала – държавни служители, военни, прокурори, следователи. Тоест държавата се обръща към социално слабите хора. Другите хора могат да дадат своя дял. Срещу тези 330 млн. лева те досега са давали 1,7 млрд.“, подчерта здравният министър.

Кирил Ананиев обясни, че 12-те лева, които гражданите ще плащат месечно, ще отиват по тяхна лична партида при застрахователя, която ще има спестовен характер.  По неговите сметки, ресурсът, който ще влезе в застрахователите, ще е достатъчен, за да плати онази част над 700 лв. по клиничните пътеки и при тях ще остане един допълнителен ресурс от над 330 млн. лева. „С това, което остане в НЗОК от преходния период, ще бъдат въведени нови технологии за лечение, ще бъде увеличена реимбурсацията на лекарствата за социално значими заболявания, ще бъдат използвани за нови политики и програми, за равен достъп на населението до лечение“, обеща Ананиев и допълни, че пътеките до 700 лева представляват 84% от клиничните пътеки. Само 16% от тях са над тази сума, така че разходът, който ще направи НЗОК, е по-голям от този, който ще направят здравноосигурителните фондове, като е на двете места щял да остане ресурс за нови политики.

Здравният министър обаче призна, че така се узаконява доплащането, но подчерта, че то ще е значително по-малко и в двата предложени от него варианта, от това, което българинът е плащал досега. За да се гарантира, че доплащането ще бъде действително по-малко, щяло да има два етапа на договаряне на цените. „На първия етап има национално рамково споразумение между съсловните организации, НЗОК и МЗ. Това са т.нар. национални цени. С този допълнителен ресурс, който ние ще въведем и ще е легален, ние ще увеличим цените на клиничните пътеки. По този начин ще дадем възможност да се спазват правилата на добрата медицинска практика и увеличаване заплатите на хората. Вторият етап е пряко договаряне“, уточни Ананиев.

„Никога не съм казвал, че 8% здравна вноска е достатъчна, затова съм привърженик на втория вариант на модела на здравеопазване. Парите не са достатъчно. Единственият източник на подобряване на финансирането при първия вариант е конкуренцията и спирането на течовете. Тъй като НЗОК не може да ги спре, въвеждаме нови инструменти за контрол“, добави още министърът.

Той обясни какъв ще бъде новият контрол – събиране на финансовия заедно с медицинския контрол, тъй като практиката е показала нуждата от интегриран контрол в системата. „Освен това предвиждаме създаване на специален орган към министъра на здравеопазването, комисия за регулиране и контрол на медицинската дейност, като неговият ръководител и членовете на тази комисия ще се избират от Министерски съвет. В закона ще бъдат описани точно функциите на тази комисия и на този интегриран контрол в НЗОК, който ще събере медицинския и финансовия контрол. Ще бъде създадена конкуренция в системата между НЗОК, пациента и застрахователните дружества, която ще доведе до по-високо и по-ефективно разходване на средствата. Освен това предвиждаме промяна на стандартите, така както те са развити в европейските държави. Въвеждаме правилата на добра медицинска практика, която се прилага в европейските страни“, заяви Ананиев.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326