Всеки трети у нас с високо кръвно

Хипертонията често е безсимптомна, но може да се прояви и със смъртоносните си усложнения като инсулт, инфаркт, дисекация на аортата или бъбречна недостатъчност, предупреди проф. Ивайло Даскалов

542
високо кръвно
Проф. Ивайло_Даскалов

Около 30% от българите над 15 години имат високо кръвно, сочат данните на последното мащабно проучване, проведено в Европейския съюз в периода 2008-2017 г., алармира началникът на Клиниката по кардиология във ВМА полковник проф. Ивайло Даскалов. Хипертонията има лек превес при жените – 32 срещу 28 на сто.

„Наричат хипертонията „тих убиец”, защото често протича безсимптомно, но може директно да се прояви и с някои от тежките и смъртоносни усложнения – инсулт, инфаркт, дисекация на аортата или бъбречна недостатъчност”, предупреди проф. Даскалов. И посъветва поне веднъж годишно да се прави профилактичен преглед, който да включва измерване на артериалното налягане, нивата на холестерола и кръвната захар. „Дори само това усилие, може да ни предпази от появата на сърдечна болест”, подчерта началникът на Клиниката по кардиология във ВМА.

Десетки пациенти се възползваха от възможността да се прегледат безплатно при кардиолозите на ВМА в рамките на поредната превантивна кампания по повод Световния ден на сърцето – 29 септември. През тази година фокусът е високото кръвно налягане, а пациентите бяха консултирани от д-р Татяна Вълова, д-р Наталия Велковска и д-р Михаил Амиорков.

„Хубавото е, че броят на пациентите, които се възползват от нашите кампании, нараства, особено на младите”, допълни проф. Даскалов. Тенденцията е позитивна, защото „подмладяване” има и при хипертонията. „Все по-често високото кръвно налягане започва да е проблем още във възрастта след 45 години”, признава кардиологът. По думите му причините за „подмладяването” са много – стрес, липса на движение, лошо хранене, злоупотреба с алкохол, цигари и наглед безобидни медикаменти като болкоуспокояващи и капки за нос. Той препоръча да ограничим вредните навици и солта, да включим в диетата си повече плодове и зеленчуци, риба, пилешко и нискомаслени млечни продукти и да правим поне две разходки по 30 минути всеки ден.

 

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326