Реформата: Неофициалните доплащания стават официални

Първо въвеждат план „Б“, който предвижда да плащаме четири пъти за същото, после плавно ще се премине към вариант „А“ с пълна демонополизация на НЗОК

реформата

Здравният министър Кирил Ананиев има план „А“ и „Б“ за промяна на осигурителния модел, като най-вероятно първо ще бъде въведен план „Б“. Това стана ясно по време на днешното официално представяне на реформата в НДК.

План „Б“ предвижда въвеждане на тристълбова система, като се запазва дейността на НЗОК и сегашната вноска във фонда в размер на 8% от дохода. Всеки осигурен обаче ще трябва задължително да се застрахова, като в момента се спекулира със сумата от 12 лева на месец. Тя обаче е разчетена само за болничната помощ, а застрахователните компании далеч не са съгласни, че тези 12 лева могат да покрият скъпо лечение, иновативните медикаменти и извънболничната помощ. Държавата ще плаща за пенсионерите, децата и социално слабите, но чиновниците ще се застраховат сами, обясни Ананиев. По думите му недостатъците на този вариант са свързани с повече разходи за администриране на системата.

Отделно на това ще има и доброволна застраховка в частните фондове, както и 10 или 15-процентно доплащане за болнично лечение за клинични пътеки на стойност до 700 лева. Отпада обаче потребителската такса за болничен престой, която обаче е 5,80 лева и се дължи само за 10 дни в годината. Така сметките показват, че вместо да се ограничи доплащането, което у нас е 50 %, а в ЕС е 15 на сто, то ще се увеличи и пациентите ще плащат четири пъти за същата услуга, каквото получават в момента.

В същото време всяка болница ще може да работи на цени, които са по-високи от договорените национални цени на медицинските дейности, лекарствата и изделията. Което означава още едно доплащане.

Според плана на Ананиев, застрахователите няма да могат да селектират пациенти, трябва да имат мрежа в цялата страна и да работят с всички медици. Колко компании отговорят на тези условия засега не е ясно, но едно е сигурно – още през първата година застрахователите ще намерят начин за подбор на пациенти, тъй като няма сила на света, която би накарала един бизнесмен да застрахова един онкоболен например с премия от 12 лева на месец, а да покрива лекарствата му, които може да надхвърлят 5000 лева месечно. Дори в момента по закон онкоболен няма право на застраховка живот например, а за да сключат такава диабетиците плащат огромни премии.

Реформата предвижда още болниците да работят при равни изисквания независимо от собствеността си, което означава и частните да правят търгове. Също така се предвижда лекарите да имат право на един трудов договор с лечебно заведение. В системата на извънболничната помощ и стоматологичните услуги промени няма да има, а НЗОК от обществен фонд щял да стане застрахователен.

План „А“ пък предвижда пълна демонополизация на здравната каса и запазване на сегашните 8 % вноска, но с възможност за избор на пациента в кой фонд да се осигурява. Към този модел щяло да се върви поетапно, след като първо се премине през план „Б“. „В случай на фалити на чaстните фондове пациентите ще бъдат поети от здравната каса или друг фонд, а разходите за тях ще се покрият от спестяванията в осигурителен пул“, обясни Ананиев. По думите му застрахователните фондове ще се конкурират за пациентите и медицинските услуги при еднакви условия, като няма да имат право да отказват пациенти и ще бъдат задължени да имат покритие с лечебни заведения в цялата страна. Пакетът, който ще се покрива с вноската от 8 % ще бъде основен, но не е ясно какво ще включва и дали ще е идентичен със сегашният, който е гарантиран от НЗОК. Ще има и допълнителен пакет, който ще се плаща кеш или ще се покрива от доброволното осигуряване, ако пациентът има такова.

„В този модел средствата от осигурителните вноски ще се използват персонално от гледна точка на гражданите и солидарно от гледна точка на системата и така ще се гарантира финансовата стабилност“, каза още здравният министър. Какво точно означава това Ананиев не обясни, но така или иначе според него, засега не сме готови за план „А“.

От първия дебат за реформа стана пределно ясно едно – всъщност реформа в сектора няма да има, а се търсят начини здравеопазването да бъде дофинансирана, което в крайна сметка ще стане от джоба на хората, както и да кръстим предлаганите модели.

СПОДЕЛИ