Изкуствен интелект ще може да предсказва нивото на кръвната захар

Общо 6 стартиращи компании ще се борят за 60 000 евро за своите здравни иновации

209
Изкуствен интелект

Изкуствен интелект ще предсказва нивото на кръвната захар при диабетици, като прогнозата в реално време ще се анализира от уникалните данни на пациента. Тази иновативна услуга разработва унгарската компания DiabTrend. Заедно с още пет стартиращи иновативни компании тя ще се състезава на финала конкурса за стартъпи на EIT Health InnoStars Awards.

Има още един финалист от Унгария. Това е компанията HepC, която работи върху терапия на суперинфекции (SIT) – биологична терапия, която стимулира вродената имунна система на приемника. Лекарственият продукт, с който компанията кандидатства, е непатогенна двойна верига на птичи РНК вирусен вектор, която потиска репликацията на патогенни вируси чрез активиране на интерферон-зависими антивирусни пътища. Пациентът получава орално лекарството, което лекува от вирусната инфекция, причиняваща заболяване, по време на краен курс на лечение, докато векторът се изчиства безопасно от пациента.

Другите четири екипа са от Италия, Литва и два отбора от Полша. Те ще представят своите продукти на финала на 16 ноември в Будапеща, където победителят ще получи 25 000 евро. Отборът, класиран на второ място, ще вземе чек за 20 000 евро, а за бронзовия медалист са предвидени 15 000 евро. С тези пари компаниите ще могат да реализират своите продукти.

EIT Health е една от най-големите инициативи в световен мащаб в областта на здравеопазването. Тя се реализира с подкрепата на Европейския комитет и Европейския институт за иновации и технологии (EIT). С бюджет от 2 млрд. евро, през следващото десетилетие EIT Health ще инвестира целенасочено в най-добрите предприемачески таланти и творчески умове в Европа, за да насърчи разработването и пускането на пазара на решения за „умни“ продукти и услуги в сектора на здравеопазването, насочени към с предизвикателствата, наложени от демографските промени и застаряващите общества.

На финала в Будапеща полската компания компанията FindAir ще представи уникална интелигентна система за инхалиране. Системата се синхронизира с приложението FindAir и пациентите получават незаменима персонализирана информация как да избегнат астматичен пристъп и в случай на такъв как да бъдат подготвени. По този начин хората, които я използват, могат да водят по-качествен живот.

Друга компания – Genomtech от Полша е разработила иновативен, патентован диагностичен мобилен генетичен анализатор. Oxipit от Литва пък предлага решение за търсене на изображения, базирано на дълбокото машинно обучение, което прави цифрово рентгеново изображение на пациента и използва базата данни на болницата, за да открие най-близките от радиологична гледна точка подобни случаи и техните доклади. Резултатът е намирането на стотици шаблони, които вече са налични, което е безпрецедентна възможност да се консултират предварително случаи, според архив, съдържащ информация, която може да се сравни с опит, събиран няколко човешки живота. Всяка болница с цифрова база данни ще се възползва, тъй като подходът е „имунизиран“ към езиковите бариери и разликите в класификацията.

Holey от Италия е разработила автоматичен 3D скенер, който може да изчисли за по-малко от 30 секунди геометрията и размера на пациента. Софтуерът за 3D моделиране може автоматично да генерира виртуалния модел на скобите, позволявайки на лекарите да променят параметрите. В резултат имаме бърз и надежден 3D принтер, който може да произвежда няколко скоби едновременно, като използва пластмасови материали.

СПОДЕЛИ