Специализант от „Александровска“ взе европейска диплома по ендокринология

Д-р Явор Асьов засега е единственият в България, който притежава този престижен сертификат

426
Проф. Пламен Панайотов
Д-р Явор Асьов

Д-р Явор Асьов издържа успешно професионалния изпит за специалност по „Ендокринология и болести на обмяната“, който се проведе за първа година по съвместна инициатива на Европейското дружество по ендокринология (ECE) и Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS). Младият лекар е специализант в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Александровска“ и асистент в катедра „Вътрешни болести“ на Медицински университет – София, ръководени от проф. Здравко Каменов.

Д-р Асьов обясни, че изпитът е съдържал 200 въпроса, съобразени с новоприетия Европейски учебен план за специализация по Ендокринология, а самият изпит е уеднаквен с изпита за специалност в Royal College of Physicians на Обединеното кралство. Той призна, че това го прави изключително горд от постигнатото и обнадежден от факта, че в програмата на Европейското дружество по ендокринология е залегнало изграждането на европейски сертифицирани центрове по ендокринология, в които да работят специалисти, получили именно тази диплома.

Бъдещият ендокринолог изрази искрена признателност към своите преподаватели за подготовката, подкрепата и възможностите за развитие, които е получил през годините, и на които дължи успехите си. Към момента д-р Асьов единствен в България притежава този престижен сертификат.

През 2016г. д-р Явор Асьов бе награден в конкурса за млади учени „Young and Energetic Scientists“ (YES) и бе удостоен с „Грамота за млад изследовател“ за най-успешна научна разработка от конкурсно-проектното финансиране в МУ-София през 2017г. Има защитена докторска дисертация на тема, свързана със скрининга и превенцията на захарен диабет тип 2. От 2015 г. насам младият лекар е част от изследователския екип на европейския проект ePREDICE за превенция на диабета, който се провежда в няколко европейски столици едновременно.

СПОДЕЛИ