Средиземноморската диета предпазва жените от инфаркт

Така ползите от прочутия режим на хранене се увеличават с още една

289
Средиземноморска диета
Средиземноморската диета е толкова полезна, защото храната в нея е богата на магнезий. Този минерал е много важен за здравето, защото намалява опасността от сърдечносъдови болести, инсулт, диабет, обаче трябва да се приема не само с една храна, а с най-разнообразни продукти.

Жените, които спазват средиземноморска диета, са с 22 процента по-малък риск от инфаркт. Защитният ефект на рибата, плодовете, ядките и зехтина обаче е по-малък за мъжете, съобщава в. „Дейли мейл“.

Учени от университета на Източна Англия сравниха рисковете от инфаркт за 23 000 души за период от 17 години. Резултатите им показват, че общата опасност от сърдечен удар при спазващите средиземноморска диета намалява със 17 %, но има голяма разлика при двата пола. Докато при жените той спада с 22 на сто, при мъжете рискът от инфаркт намалява с едва 6 %. Участниците в изследването са били на възраст от 40 до 77 години, но учените нямат обяснение за разликата в ефекта на диетата при двата пола.

Все пак така ползите от прочутия хранителен режим стават с една повече. Освен перфектна форма, средиземноморската диета ни осигурява 15 години по-дълъг живот, както установиха преди време холандски учени, които в продължение на 10 години проследиха здравословното състояние на 120 000 души на възраст между 55 и 69 години.

Предишни изследвания пък доказаха, че средиземноморската диета осигурява по-добър сън и помага при остеопороза, както и че повишава шанса на жените с репродуктивни проблеми, подложени на лечение, да се сдобият с дете. Освен това средиземноморската диета всъщност е начин на живот, не стресира организма и няма странични ефекти, което я коронова като режим на хранене номер 1 за здраве, дълголетие и красота.

СПОДЕЛИ