Проф. Асен Балтов: 12 лева застраховка изглеждат поносима сума

Доплащането от страна на пациентите ще изравни грижите към здравето с вниманието, което се отделя на коли, имоти и обзавеждане, коментира шефът на "Пирогов"

398
Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов

Реформата на Кирил Ананиев си намери и привърженик в лицето на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Макар да не е известен с познанията си по здравно осигуряване и застраховане, проф. Балтов не пести медийни изяви в подкрепа на принципала си.

„От разискваните възможности по-добър за сегашните условия у нас като че ли е моделът с надграждането на осигурителната вноска със застраховка. Когато сумите са по индивидуална партида, всеки във всеки момент ще има яснота какъв е ресурсът в нея. Това със сигурност ще подобри изразходването на средствата с естественото налагане на троен контрол – от гражданина, от застрахователя и от касата. Защото средства има, но контролът върху тях е занижен и това е големият проблем на сегашния модел”, смята директорът на „Пирогов“, цитиран от в. „24 часа“.

Според проф. Балтов, обсъжданите 12 лева застраховка изглеждат поносима и разумна сума. „Въпрос на уточнение е как ще влияе социалният статус, какъв ще е подходът към пенсионери, безработни, социално слаби, деца до 18 г.“, отбеляза той.

„Предлаганото съучастие на пациентите – даваният пример е за 15%, или 105 лв. при 700 лв. лимит, смятам за добра идея. Това може би ще изравни грижите към здравето с вниманието, което се отделя на коли, имоти, обзавеждане. Съфинансирането на лечението е стимул човек да мисли за здравето си, да живее така, че да не му се налага да бъде лекуван от предотвратими със здравословен и разумен начин на живот заболявания и инциденти. Ползата за обществото е очевидна. Но от това всеки ще спечели и лично не само икономисаните средства, а и нещо много повече – здраве”, каза още директорът на „Пирогов“, като уточни, че има нужда от яснота за най-дребните детайли, преди да се пристъпи към реалната промяна на модела на здравно осигуряване.

Явно проф. Балтов не се е консултирал с предишния си благодетел и също принципал за кратко – бившият служебен здравен министър д-р Илко Семерджиев, според когото пък идеите на Кирил Ананиев не само не са разумни, но са и противоконституционни.

 

СПОДЕЛИ