КНСБ: Хората ще умират тихичко, защото нямат пари за лечение

В НЗОК няма контрол, тъй като беше иззет от тези, които имат интерес системата да не се контролира, заяви бившият управител на касата д-р Румяна Тодорова

506
пари за лечение

Ако това, което ни предлагат в момента като реформа, влезе в сила, виждам как хората ще стоят по къщите си и поради липса на пари за лечение ще си умрат тихичко, защото никой не може да извади такива суми. Така д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, коментира идеите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за нов осигурителен модел.

„Всяка една реформа или смяна на модел се прави в интерес на хората, в центъра за слага пациента. Оттам нататък гледаме с какъв инструментариум ще отговорим на това всички граждани да имат равен достъп до качествено здравеопазване. Това обаче като тръгнем да го гледаме с инструментариума, който ни се предлага – никъде не го видях, а напротив. Там виждам затрудняване на достъпа на всички граждани до здравеопазване и то този път затруднението ще бъде финансово. Моделът застрашава и по-малките болници“, посочи д-р Кокалов пред БНР.

„Не виждам какво ще се подобри в системата“, коментира и д-р Румяна Тодорова, бивш управител на НЗОК. Според нея, в касата няма контрол, защото той е бил иззет от тези, за които е по-добре да не се контролира системата. За да се върне този контрол, трябва да се промени нормативната база, а не моделът, смята д-р Тодорова.

„Докато не видя един стройно разписан материал със съответните разчети, не си избирам нищо. Имам хиляди въпроси към така предложените проекти. Първият ми въпрос е как се стигна до цифрата 700 лв.? Има пътеки, които струват и по 10 хил. лв. Това средна стойност на масовите пътеки ли е? Второ – как се стигна до 12 лв. вноска? Може би толкова ѝ трябва на здравната система, за да си върже някакъв бюджет. Тези 12 лв., които ще се дадат на застрахователите, какво ще покрият? Държавата казва – ние можем да ви дадем 580 лв., а оттам нататък се оправяйте. Звучи много неприятно. И защо говорим само за болници? Болничната помощ и регулацията й е най-лесна. Голямата издънка е в извънболничната помощ. Другият ми въпрос – защо започваме с финансиране, а не говорим за недостатъците в здравната политика? Перфектни ли са ни пътеките така разписани? Ще останат ли пътеките като начин на финансиране и като алгоритъм за качество?“, заяви д-р Тодорова. По думите й изобщо не е ясно и какво се случва със скъпоструващите лекарства.

„В момента много болният човек не е добре дошъл в нито една болница. Той харчи много пари“, добави д-р Румяна Тодорова.

СПОДЕЛИ