Д-р Михаил Христов е новият директор на агенцията по трансплантация

До преди месец той оглавяваше МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище, преди това е работил в НЗОК, РЗИ и ИАМО

447
Д-р Михаил Христов
Д-р Михаил Христов

Д-р Михаил Христов е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Той заема мястото на подалата оставка д-р Марияна Симеонова.

Д-р Христов е магистър по медицина, с придобита специалност „Ортопедия и травматология“. През годините е бил директор на Градска многопрофилна болница – Варна, началник отдел в НЗОК, ръководил е и Регионалния център по здравеопазване – София. Д-р Михаил Христов е заемал позициите на главен инспектор в ИА „Медицински одит“ и държавен инспектор в Изпълнителната агенция по трансплантация. През 2017 г. е оглавявал Изпълнителна агенция „Медицински одит“, като през същата година е бил и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Последно е заемал поста управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Пред д-р Христов стои тежката задача възможно най-бързо да осигури договор на страна ни с чужда клиника, която да приема българи за трансплантации на бял дроб. Освен това той ще трябва да засили работата на институцията по отношение на увеличаване на донорите, както и по-добрата организация на работа на координаторите по донорство.

В момента за нов орган у нас чакат над 1100 души, а от началото на годината има реализирани едва десет донорски ситуации, при които са били спасени 25 българи. Това нарежда страната ни на едно от последните места в Европа по брой донори и присаждания на глава от населението и е причина десетки нашенци да търсят спасение в чужбина като здравни емигранти.

СПОДЕЛИ