Д-р Димитър Петров: По-добре е да се демонополизира НЗОК

На пенсионер с три хронични заболявания, който 5 пъти е влизал в болница, застрахователят няма да направи застраховка за 12 лева, а ще му изчисли премия 200 лева, каза бившият подуправител на касата

517
милиони
Д-р Димитър Петров

Реформата трябва да започне със законодателни промени и да се върви към демонополизация на НЗОК, смята бившият подуправител на здравната каса д-р Димитър Петров. Пред бтв и в. „24 часа“ той коментира идеите на властта за промяна на модела.

„Има много неясноти в предложението за промени.  От една страна се говори за солидарен модел, от друга, че ще се правят застраховки на база на индивидуален риск. Няма страна в Европа с тристълбов модел на здравно осигуряване, т.е. задължителна здравна вноска, доброволно осигуряване и задължителна застраховка. Такъв модел е прилаган само в Словения, но след 4-5 г. се отказаха. Заместващото осигуряване или демонополизацията на здравната каса, за което говори министър Горанов, е по-логичен вариант”, посочи д-р Петров.

За предлаганата задължителна застраховка от 12 лева той обясни, че би имало смисъл от нея, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а фондовете – друг пакет. „Ако касата работи на солидарен принцип, фондовете работят на базата на индивидуален риск – отчита се вашата възраст и хронични заболявания. За това тези 12 лева са малко. А и за един пенсионер например с три хронични заболявания, който 5 пъти е влизал в болница предишната година,  застрахователят няма да направи застраховка за 12 лева, а ще му изчисли премия 200 лева минимум”, отбеляза още Димитър Петров.

По думите му поне една трета от тези 12 лева ще отидат за такси и административни разходи, контрол и издръжка. „В здравното осигуряване няма натрупване на пари, основна грешка е, че се прехвърля пенсионният модел в здравния. При пенсионния модел се управляват свободни средства, там се трупат пари в течение на десетки години, за да се плащат пенсии. При здравното осигуряване едни пари се вземат и се харчат  веднага за здравни услуги, там няма натрупвания”, добави бившият подуправител на НЗОК.

„Освен това не виждам смисъл във варианта, при който застрахователите да изплащат суми над 700 лв. за болнично лечение. Една клинична пътека да се заплаща от 4 места – каса, пациент, застраховател и още едно доплащане от пациента за екстрите, е безсмислено. Няма логика и застраховката да е на солидарен принцип. За една и съща дейност, направена по един и същи начин, да плащаш през два фонда, освен да увеличиш административните разходи, документация и бумащина, с които ще трябва да се отчитат болници и лекари, друг ефект няма да се постигне”, категоричен е д-р Петров.

 

СПОДЕЛИ