Москов: Да се увеличава здравната вноска е дълбоко погрешно

Бившият здравен министър уволнил сегашния управител на НЗОК д-р Дечо Дечев от поста директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ заради договор за 300 000 лева за юридически услуги

147
Москов
Петър Москов

Ако идеите са да се увеличава здравната вноска, това е дълбоко погрешно и значи абдикиране на държавата от здравеопазването и нахранване на лобитата. Това заяви бившият здравен министър от кабинета „Борисов 2“ д-р Петър Москов. Пред бтв той уточни, че все пак все още не е представен официален проект и дебатите тепърва предстоят.

„Ако си представите здравната система като съд с вода с много пробойни, едновременно мръсен, ръждясал и водата не става за пиене, то трябва да запушите пробойните и да смените водата и да боядисате съда, а не да сложите още една чешма да налива вода вътре”, подчерта Москов и напомни, че увеличение на здравната вноска вече се е случвало от 6% на 8 % и това не е довело до нищо положително. „Освен това не може да кажеш, че ще осигуриш помощ до определена сума – това не е политика, а нещо друго“, добави той.

По повод делото за ваксините Москов посочи, че няма такова дело. „В обвинителния акт няма капка съмнение, че са приложени качествени ваксини. Делото е затова правилно ли Министерският съвет е внесъл ДДС за тези ваксини”, уточни той.

На въпрос за назначението на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, бившият здравен министър коментира, че кадровата политика си е работа на управляващите. „Аз уволних д-р Дечев от поста директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ заради сключен от него договор за 300 000 лева за юридически услуги с юристи на НДК. А следващият директор свърши тази работа за 20 000 лева“, обясни бившият здравен министър.

Петър Москов даде заявка, че ще прави нова консервативна десница и не скри, че това ще се случи в партньорство с вицепремиера Валери Симеонов. „Консервативно-патриотичната десница е алтернатива и смислено политическо бъдеще на България. Харесвам хъса и енергията на Валери Симеонов. В него виждам енергия за промяна без да съм съгласен с голяма част от нещата, които иска да направи“, коментира Москов.

 

СПОДЕЛИ