Мими Виткова: Дори аритметиката на реформата не е вярна

Предложеният начин на изчисление на новата застраховка ще доведе до фалити на здравноосигурителни дружества, предупреди бившият здравен министър

481
Мими Виткова
Д-р Мими Виткова

Предложеният начин на изчисление на новата здравна застраховка ще доведе до фалити на здравноосигурителни дружества. Това посочи пред бтв Мими Виткова, която е директор на здравноосигурителен фонд и бивш здравен министър. По думите й в момента се коментира една апокрифна книжнина, която се разпространява.

„Някой е изчислил на коляно, че с 12 лв. ще се покрива неизвестно какво. Не може така несериозно да се подхожда. Системите може всякак да се моделират, но на това дори и аритметиката не е вярна“, посочи тя и предупреди, че  сериозни играчи сред застрахователите няма да се намерят. „Как може да включваш нов играч в системата и да не проведеш разговора с него”, коментира Виткова. Според нея, държавата признава, че е абдикирала от контрола в здравната система.

„Здравното осигуряване е право на българския гражданин пише в Конституцията. Как това задължително здравно застраховане се вписва в това право”, попита тя. По думите й друг проблем в проекта е частта с унаследяване на застраховката, тъй като нямало как да се образуват резерви, за да бъде застрахователят стабилен.

„А какво става с тези, които държавата осигурява, а с тези 720 хил. българи, които не се осигуряват“, попита Аркади Шарков от Експертен клуб по икономика и политика. Той допълни, че нищо не пречи болницата да си направи една клинична пътека 1 лев над норматива от 700 и частните застрахователи да се натоварят с тези пари и да фалират един по един.

„Пълната демонопололизация на НЗОК е по-добрият вариант за промени в системата, защото той носи по-малко рискове, по-лесно изпълним е и ще осигури по-добра ефективност“, заяви председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров. По думите на му е радващо, че такъв дебат започва и вече изразяват становища съсловни организации, застрахователи и други заинтересовани страни, но има много детайли, които трябва да бъдат дискутирани, огледани и изчистени. Той бе категоричен, че един нов модел на базата на демонополизация ще доведе до по-добри резултати в сравнение с надграждащия модел.

„Моето мнение е, че ако има демонополизация, ще се постигне по-високо качество на медицинските услуги, ще има по-добър контрол и ред в системата“, каза още председателят на ЦЗПЗ.

СПОДЕЛИ