„Св. Екатерина“ става супер болница с 20 млн. лева от властта

С парите ще бъде изградена нова сграда към сегашната, която ще разполага с трансплантационен център за и робот Да Винчи

1240

Правителството отпусна 20 млн. лева дава на столичната университетеската болница „Св. Екатрина“.  С парите сърдечната клиника ще трябва да се превърне в супер болница и то още до края на следващата година.

„Ще направим нещо наистина съвременно, което в момента липсва в държавата,“ коментира директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. С част от парите ще бъде завършено изграждането на новата сграда, която се намира в съседство на болницата. В нея ще се премести Клиниката по съдова хирургия, която сега се помещава в Националната кардиологична болница и ще се изгради модерен център за лечение на сърдечно-съдови заболявания и инсулти.

В новия корпус ще бъде разположен и учебен център за следдипломна квалификация в областта на сърдечно-съдовите заболявания. „Ще купим и робот Да Винчи, с който да се правят модерни операции в четири направления – гинекология, неврология, сърдечна и обща хирургия“, добави проф. Начев.

Той е амбициран и да създаде трансплантационен център, в който да се присаждат не само сърца, както е в момента. „Положението ни е ключово сред карето от девет болници и в нея можем да направим модерен трансплантационен център, в който да се извършват сърдечни, белодробни, бъбречни и чернодробни трансплантации“, обясни директорът на „Св. Екатерина“. Според него мястото е подходящо и защото болницата разполага с хеликоптерна площадка.

СПОДЕЛИ