Кирил Ананиев и Владислав Горанов на различно мнение за реформата

Финансовият министър е привърженик на идеята за демонополизация на НЗОК, докато здравният настоява за допълнително задължително застраховане, а ако не се разберат щяло да има само „финни настройки“

504
Кирил Ананиев и Владислав Горанов
Здравният министър Кирил Ананиев и финансовият му Владислав Горанов се разминаха в идеите си за реформа

Макар и още разпространяваща се на порции и под масата, здравната реформа предизвика разнобой в кабинета. Доскорошните съмишленици – финансовият министър Владислав Горанов и бившият му заместник и настоящ здравен министър Кирил Ананиев се разминаха в мненията си кой модел за нова осигурителна система е по-добър.

Кирил Ананиев е привърженик на въвеждането на допълнителна задължителна здравна застраховка от 12 лева и лимит за лечение по НЗОК до 700 лева при запазване на сегашната вноска в касата от 8 % върху дохода. Горанов обаче застана зад пълната демонополозицация на НЗОК, като дори призна, че той е автор на тази идея.

„При демонополизация на здравната каса се дава право на избор на хората дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно дружество или да останат в НЗОК, като това не ги натоварва с допълнителна финансова тежест“, подчерта Владислав Горанов след днешното заседание на кабинета, на което не е бил обсъждан проектът за реформа.

„Нека да не бързаме с изводите, остават броени дни до 26-ти септември, а в момента текат дебати“, добави финансовият министър и уточни, че всеки модел има предимства и недостатъци. „При вариант, който съм предложил на колегите от Министерство на здравеопазването допълнителна тежест за здравноосигурените лица не се налага, докато моделът, който предлага Ананиев натоварва допълнително хората“, каза още Горанов и подчерта, че управленската програма и коалиционното споразумение не предвиждат увеличаване на данъци и осигуровки.

„Доколко допълнителната здравна застраховка е вид данък или вид осигуровка, е въпрос на казус. Във всеки случай това наистина води до увеличение на тежестта. Именно това ще е част от дебата дали е приемлив или не един такъв модел. Лично аз съм привърженик на един друг модел, който също ще бъде представен“, заяви Горанов. По думите му, ако не се постигне консенсус, ще се пристъпи само към „финни настройки, които могат да бъдат направени с оглед подобряване на контрола.“

СПОДЕЛИ