Преобразуват болниците по модела на БДЖ

Готвят ни миш-маш от осигурителен и застрахователен модел

1268
БДЖ
Кирил Ананиев

Здравното министерство обмисля да преобразува държавните и общински болници по модела на БДЖ. Това е станало ясно по време на среща между министъра Кирил Ананиев, неговата заместничка Жени Начева, управителя на касата д-р Дечо Дечев и представители на съсловните организации в сектора. Ананиев не е дал повече подробности за тази идея, но по същество това означава лечебните заведения вече да не са търговски дружества. Дали директорите на държавни болници са оптимисти за бъдещото, като се има предвид състоянието на БДЖ, вероятно ще стане ясно днес по време на срещата им със здравния министър. На нея се очакват и повече подробности какво точно означава това преобразуване и какво ще се случи с натрупаните до момента дългове например.

Иначе Кирил Ананиев, въпреки че получи зелена светлина от премиера Бойко Борисов за реформата си, все още не я е представил официално. Това ще се случи на 26 септември по време на кръгла маса.

Засега пред организациите на лекари, зъболекари, специалисти по здравни грижи и др., министърът само е нахвърлял основните моменти от промяната в осигурителния модел. Всъщност той е нещо като миш-маш между осигуряване и застраховане. Единият вариант бил заместващо осигуряване или така наречената демонополизация на здравната каса. Вторият, който вече беше промотиран, е надграждане на системата с по-добре работещо допълнително осигуряване или иначе казано 2 % допълнителна здравна застраховка.

Освен това има идея НЗОК да плаща лечението в болница до определена сума, засега се говори за 700 лева, а останалата част от стойността ще бъде за сметка на допълнителната вноска и пропорционално доплащане от пациента, което той би могъл да си осигури, чрез доброволно застраховане или от джоба.

Промяната на модела ще доведе и до промяна в управлението на касата и в модела на договаряне на услугите. Например съсловните организации вече няма участват в преговори за определянето на цените на медицинските услуги, които ще се определят еднолично от министъра на здравеопазването. Засега от БЛС не са реагирали на съобщената им вест, че на практика така им „закриват“ съюза, или поне се поставя под въпрос смисъла на съществуването на съсловни организации в този им вид.

В предложенията за реформа никъде не става ясно какво ще прави през това време частното здравеопазване, което заема в момента над 40 % от сектора. С кого ще преговарят частните болници за цените на услугите, ще ползват ли изобщо обществен ресурс и т.н. Освен че държавните болници на практика ще са бюджетни предприятия,  съществени промени в извънболничната помощ засега не ни очакват.

Касата от своя страна пък готви промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

СПОДЕЛИ