НЗОК ще ни лекува до 700 лева

Ще плащаме 12 лева допълнителна задължителна здравна застраховка на месец и всички останали разходи над лимита на касата, предвижда моделът "Ананиев", представен от финансовия министър Владислав Горанов

2566
системата

НЗОК ще плаща за лечението ни в болница до 700 лева. Всичко над този лимит ще се поема от частните застрахователи и от джоба на пациентите. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Правителството предвижда въвеждане на задължителна допълнителна здравна застраховка в размер на 12 лева месечно. Тя ще се плаща от всички, независимо от начина, по който до сега са плащали основната си осигуровка. Всеки гражданин ще може да избира застраховател, при който да си внесе сумата, уточни Горанов.

„Парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени само тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата”, заяви финансовият министър и добави, че в противен случай не би подкрепил реформата.

Той поясни, че новият модел предвижда доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева да става чрез задействането на втората здравна застраховка. Но и до този лимит пак ще доплащаме, като то ще е в рамките на 15 %. Например, ако пациент е приет в лечебно заведение по клинична пътека, която струва 700 лева, то НЗОК ще покрие 85 %, а болният ще трябва да доплати 105 лева. „Но пък няма да има такса престой, а и хората и сега си доплащат, но под масата“, аргументира се Владислав Горанов. Всичко над въпросните 700 лева пък ще трябва да се покрие от допълнителната застраховка. Това всичко, освен цената на лечението, ще продължи да включва всякакви таксички, измислени от клиниките, което обаче не е ясно дали застрахователите ще поемат. Това на практика означава, че вече официално ще си доплащаме в болница и то разходите на осигурените ще скочат с поне 40 %, отколкото в момента даваме „под масата“.

Министър Горанов призна още, че има диспропорции в снабдяването с лекарства. По думите му има и източване на здравната каса. Затова цените на медицинските изделия и на всички лекарства ще бъдат включени в цените на клиничните пътеки. Всеки пациент ще има лична осигурителна сметка, от която да се вижда колко пари е внесъл в бюджета на НЗОК и колко е изразходвал през годината.

Очаква се реформата да влезе в сила най-рано от 2020 г., като преди това премине през цедката на широко обществено обсъждане, доработване на модела и приемане от Народното събрание.

СПОДЕЛИ