БЛС „за“ повече пари, но иска да участва в разпределянето им

И ние като финансовия министър се питаме къде отиват парите за здраве, но контролът няма да е по- добър, когато и ножа и вилицата ще са в една и съща ръка, заяви д-р Иван Маджаров

137
БЛС
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепя начинанието на здравното министерство за допълнително финансиране на здравеопазването, защото всички сме наясно, че към настоящия момент, тo очевидно e малко. Така председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров коментира реформата, която се задава в сектора.

Припомняме, на 26 септември се очаква Кирил Ананиев да предложи официално два модела – пълна демонополизация на НЗОК или допълнителна задължителна застраховка от 12 лева на месец за всички и лимит за лечение по НЗОК от 700 лева.

Предложенията бяха предварително обсъдени вчера на среща със съсловните организации – Български лекарски съюз (БЛС), Български зъболекарски съюз (БЗС) и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

„Първият модел представлява цялостна демонополизация на здравната каса. НЗОК става равностойна на още 4-5 застрахователни дружества и 8-те процента здравна вноска ще се дават в някой от фондовете по избор. Струва ми се, че този вариант трудно може да бъде приложен толкова рязко“, коментира д-р Маджаров. По думите му вторият модел цели да извади на светло някои от нерегламентираните плащания, които в момента се правят в системата, както и да включи в контрола по разходването на средствата още двама играчи освен НЗОК  – пациентите и застрахователните фондове.

И с този втори модел от БЛС са съгласни. Макар предложението на Ананиев е МЗ да определя цените на медицинските услуги, а не те да се договарят между съюза и касата. „И в двата модела не е изчистен въпросът с участието на съсловните организации БЛС и БЗС в бъдещите законодателни промени. Ние ясно подчертахме, че желаем в предложението за промени в законите това да бъде записано точно. Не сме съгласни да отстъпим нито на милиметър от нашите права и задължения, които имаме в момента“, заяви д-р Маджаров. И беше категоричен, че съсловните организации няма да участват в следващите разговори, ако не се изчисти ролята им в здравноосигурителния модел.

„И ние като финансовия министър се питаме къде отиват парите за здраве, но контролът няма да е по-добър, когато и ножа и вилицата ще са в една и съща ръка“, коментира още председателят на съсловната организация на лекарите. Според д-р Маджаров, ако БЛС даде точни предложения до десетина дни къде и как трябва да бъде записано участието на съсловните организации в Закона за здравното осигуряване, Закона за здравето и в Закона за съсловните организации, министър Кирил Ананиев е готов да ги приеме.

„Истината е, че и двата модела на реформа ще вдигнат плащанията за здраве от страна на всеки гражданин. Не е ясно засега какво ще се прави с тези, които не искат да заплатят тази сума“, добави д-р Маджаров. Той уточни, че въпреки идеята общинските и областните болници да престанат да бъдат търговски дружества, те ще продължат да се финансират по същия начин според преминалите болни.

СПОДЕЛИ