Безплатни прегледи за деня на София

Лекари от 9 специалности от МБАЛ „Св. София“ ще консултират на 17-ти септември, пушачи пък ще могат да се прегледат във Втора градска

175
София
МБАЛ "Св. София"

С безплатни прегледи за деня на София ще зарадва столичани МБАЛ „Св.София”. Лечебното заведение традиционно отбелязва патронния си празник  с консултации по различни специалности.

В деня на Вяра, Надежда, Любов и майка им София, на 17-ти септември, пациентите от столицата ще могат да разчитат на професионалното мнение на лекарите от следните направления: Акушерство и гинекология, Ортопедия и травматология, Кардиология, Клинична хематология, Неврология, Очни болести, Хирургия, Физиотерапия и рехабилитация, Гастроентерология.

За да се възползват от безплатните прегледи, пациентите трябва предварително да си запишат час на телефоните на  МБАЛ “Света София“ –  02/8184600 и 02/8184608. Направления от личния лекар не се изискват, но е препоръчително хората да носят със себе си наличната медицинска документация, с която да удостоверят здравословното си състояние, посочиха от болницата. Важно уточнение е, че ако се налагат допълнителни изследвания, то те ще се заплащат по ценоразписа на лечебното заведение.

В същото време от Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ съобщиха, че възобновяват безплатните прегледи за пушачи и пасивни пушачи в столицата след летните отпуски. Есенната профилактична кампания стартира на 14-ти септември, а прегледите ще се провеждат два пъти месечно до края на годината, обясни председателят на асоциацията д-р София Ангелова.

„Интересът към кампанията е много голям. През май и юни 185 души се възползваха от възможността да проверят белодробното си здраве. При 56 от тях се установи хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана до момента. Петима пациенти с обостряне на състоянието им директно са изпратени за болнично лечение, останалите 51 бяха насочени към пулмологични кабинети за провеждане на постоянно инхалаторно лечение на хроничното им заболяване. При трима се установиха данни за белодробен карцином и те бяха насочени към лечение“, обясни д-р Ангелова.

Кампанията се провежда с подкрепата на Столична община и Института за здравно образование, а този месец консултациите ще са на 14-ти и 28-ми от 8.00. до 13.00 часа в двора на Втора градска болница в София.

 

СПОДЕЛИ