Шефката на агенцията по трансплантации все пак подава оставка

Д-р Марияна Симеонова заминава за чужбина, от МЗ спешно й търсят заместник

трансплантации
Д-р Марияна Симеонова

Директорът на агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова е подала оставка, а от здравното министерство спешно й търсят заместник. Официално д-р Симеонова ще обяви оттеглянето си утре на пресконференция, а по информация на Скенер.нюз още на следващия ден заминава да работи като лекар в чужбина.

Припомняме, индикации за напускането й има от месеци, но протест на пациенти спря здравния министър Кирил Ананиев да я уволни. До напрежението между Симеонова и ръководството на МЗ се стигна, след прекратяването на договора на страната ни с Евротрансплант и няколкото отказа на чужди клиники да приемат български пациенти за присаждане на бял дроб. Очевидно сега няма да бъде спазено и обещанието за договор между България и клиниката в Есен, където пък шефът на трансплантационната програма е в ареста.

През юни от ведомството бяха готови с наследник на д-р Симеонова за поста директор на ИАТ, но д-р Георги Деянов междувременно получи друго назначение – оглави фонда за лечение на деца. Така, сега от МЗ спешно търсят кой да поеме трансплантациите, като името му трябва да стане ясно най-късно утре.

Междувременно от пациентски организации „Заедно с теб“ решиха да благодарят на д-р Мариана Симеонова за всичко, което направи за развитието на трансплантационната програма у нас. „Връчваме на д-р Симеонова нашия приз „Лекар на България“ в националната ни инициатива „Лекарите на България! Професионализъм, милосърдие и грижа за пациентите“, тъй като тя направи изключително много за донорството и трансплантациите в България“, заяви председателят на организацията Пенка Георгиева.

СПОДЕЛИ