Учени обявиха пробиотиците за безполезни

Дори употребата им след антибиотици забавя възстановяването на полезните бактерии в стомаха

1022
пробиотиците

Израелски учени твърдят, че пробиотиците са „почти безполезни“, съобщи Би Би Си. Те са изследвали както храни, съдържащи полезни бактерии, така и пробиотици на таблетки.

Изследването на учените от института „Вайцман“ проследява най-подробно какво се случва, след като погълнем пробиотици. „Те се славят като полезни за здравето и храносмилателната система, но резултатите показаха, че нямат почти никакъв ефект в тялото. Пробиотиците на бъдещето трябва да са съобразени с нуждите на всеки човек индивидуално“, заявиха от изследователския екип.

Израелските учени са проверили със здрави доброволци дали 11 полезни бактерии, сред които лактобацилус и Бифидобактерия създават успешно колонии в храносмилателната система и дали водят до някакви промени в активността ѝ. Резултатите показват, че половината от тях направо се изхвърлят, а ако останат, се задържат за кратко и останалите съществуващи микроби ги изместват.

Изследването за действието на пробиотиците след курс антибиотици също дало стряскащ резултат. Оказало се, че пробиотиците не само не помагат, но и забавят възстановяването на полезните бактерии.

Това е поредно проучване, което обявява хранителните добавки, витамините на хапчета и пробиотиците за безполезни, а съвсем скоро учени от Канада преобърнаха представите за здравословно хранене с твърдението, че порция и половина червено месо на ден плюс различни видове мазни сирена удължават живота.

СПОДЕЛИ