МЗ ще спасява болницата във Враца с инвеститор

Това на практика означава продажба или приватизация

200
Враца

Министерството на здравеопазването (МЗ) е на път да се откаже от болницата във Враца, като я пробута на външен инвеститор, стана ясно след среща на омбудсмана Мая Манолова с министър Кирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева.

От МЗ обещали пред Манолова до месец да са готови с поредния план за стабилизиране на тежкото финансово състояние на МБАЛ „Христо Ботев“. И част от него е включването на юридическо лице в управлението на лечебното заведение, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Припомняме, в сряда миналата седмица Мая Манолова посети лечебното заведение, след като в края на август бе сезирана с подписка от 294 души, работещи в него. В жалбата си до омбудсмана медицинските специалисти от врачанската болница се обърнаха за съдействие във връзка с тежкото финансово състояние и неизплащането на работните заплати с месеци.

По време на срещата Кирил Ананиев е информирал Манолова, че юридическото лице, което ще участва в управлението, ще инвестира в болницата. Очаква се в кратки срокове това да доведе до подобряване на финансовото състояние и повишаване качеството на предлаганите медицински услуги за пациентите.

Какво на практика означава това? Вариантите не са много – нещо като приватизация или продажба, ако не на болницата, то поне на част от имотите. Друг вариант е този инвеститор да предостави заем. Срещу какво засега не е ясно, тъй като не е ясен и инвеститорът. Той би могъл да е юридическо лице с дейност извън здравеопазването, което със сигурност означава, че болницата или част от нея вече няма да е болница. И че държавата ще трябва да се лиши от част от дяловете си в акционерното дружество, каквото е МБАЛ „Христо Ботев“.  Съществува и хипотеза инвеститорът да е частна клиника или собственик на други частни болници, но тогава влизаме в казуса „частна болница в държавна“, с който в момента се занимава прокуратурата. Освен ако целта не е „Христо Ботев“ изцяло да премине в ръцете на въпросния външен инвеститор.

Иначе по предложение на обществения защитник от МЗ поели ангажимент да осигурят средства за ремонт на родилното отделение на врачанската болницата, което е в трагично състояние. А още през следващата седмица Мая Манолова ще посети отново Враца и ще се срещне с екипа на лечебното заведение. Омбудсманът ще организира и изнесени приемни във всички общини на област Враца.

СПОДЕЛИ