Пращат специализанти на обучения в чужбина

Идеята е на Столичната лекарска колегия, търсят се обаче спонсори

649
лекари

Специализанти от болници в София да ходят на обучения в чужбина, предлага Столичната лекарска колегия (СЛК). Инициативата ще бъде гласувана на следващото заседание на Управителния съвет, съобщи нейният председател д-р Асен Меджидиев.

Финансирането идва от специален фонд за подпомагане на млади специализанти. Той обаче засега е празен и ще се наложи да бъде попълнен. Част от средствата ще дойдат от членския внос на докторите, които работят в София. „Това ще бъде фиксирана сума от таксата, но размерът й все още не е уточнен. Бюджетът е ограничен, затова ще се опитаме да въвлечем в инициативата болници, неправителствени организации и други институции“, обясни д-р Меджидиев. По думите му целта е специализантите да бъдат стимулирани и в същото време да се постигне обмен на знания и опит с чуждите клиники. Обученията ще се провеждат два пъти в годината за определен период от време – примерно около месец. Идеята вече дори била обсъдена с Бернския университет в Швейцария.

Медиците, които ще имат възможността да трупат опит в чужбина, ще бъдат пресявани през специален подбор, който ще е от страна на болницата, в която работят. Приоритет ще се дава на тези, които са избрали дефицитни специалности. „Ще предложим на директорите да сключват договори с тези, които пътуват на въпросните обучения, така че младите лекари да поемат ангажимент, че ще останат да работят в съответното лечебно заведение за срок от 3 или 5 години след завършване на специализацията си“, добави шефът на СЛК.

Като първа стъпка той ще трябва да убеди собствения си директор проф. Асен Балтов да отдели средства за новия фонд, тъй като „Пирогов“ е една от болниците с най-много специализанти, които обаче досега сами събираха средства за обучения в чужди клиники. Само преди няколко месеца младата лекарка от Централната реанимация на спешния институт д-р Ая Таха се принуди да направи кампания в социалните мрежи, за да събере необходимите й 2000 лева за 3-седмичен стаж в Германия. Тогава нито „Пирогов“, нито лекарският съюз помогнаха на д-р Таха, която специализира анестезиология и реанимация и дава по 15 дежурства на месец в най-тежкото отделение на спешната болница.

Освен това, при условие, че дълговете на болниците са над половин милиард лева, шефовете им едва ли ще се бръкнат за пътувания в чужбина на специализанти. Други възможни спонсори са фармацевтичните компании. Те и досега поемат таксите за участие в конгреси на лекарите, но залагат на вече утвърдени имена и то от определени специалности, които по правило не са от най-дефицитните. Индустрията не би имала никакъв интерес да финансира млад доктор, който още не е взел специалност. Така иначе прекрасната идея на д-р Меджидиев, може да се окаже само добър ПР ход.

СПОДЕЛИ