Марешки продава аптеките си, иска 170 млн. лева

Сделката е за 400 обекта, интерес има от чешката верига „Д-р Макс“, но вероятно ще ги купи българин

191
Марешки
Веселин Марешки

Депутатът и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки продава аптечния си бизнес. Според няколко независими източника цената е започнала от 200 млн. лв., а сега е свалена на 170 млн. Продавйки ги, бизнесменът депутат щял да се отдаде само на политика, съобщава в. „24 часа“.

Намеренията му за продажба били съвсем сериозни, като има голяма вероятност аптеките да бъдат купени от българин. Марешки бил в напреднали преговори и с чешката верига „Д-р Макс“, която искала да стъпи и на нашия пазар, след като влезе в Румъния, Полша и Словакия. „Д-р Макс“ управлява близо 1300 аптеки в Източна и Централна Европа с общи продажби за 1,25 млрд. евро и планира да разшири в бъдеще мрежата си в Италия, България, Македония, Хърватия, Босна и Черна гора. Чехите обаче се отказали заради българското законодателство, което позволява едно дружество да има максимум 4 аптеки. Това означавало фактически да купят няколко десетки фирми, които стоят зад близо 400 аптеки на Марешки. Това изискване в закона отблъсква сериозните стратегически инвеститори като германския търговец на лекарства „Фьоникс“ и други международни компании. „Фьоникс“ преговаряли също преди година и половина, но пак не се е стигнало до резултат. Интерес имало й от Ромфарма. Това е румънският фармацевтичен производител, който е най-големият собственик на земеделски земи у нас.

Вероятно това е и причината Марешки да обедини лекарствения си бизнес в холдинг. От средата на миналата година е регистриран „Марешки холд“, който е шапка на фирмите, притежаващи аптеките, и на търговеца на едро „Фармнет“. За миналата година „Фармнет“ има продажби за над 530 млн. лева, показва финансовият отчет на компанията.

Припомняме, зам.-председателят на парламента има и бизнес с горива, който обаче засега работи на загуба и се дотира със заеми от аптеките му. Марешки все още не е коментирал официално намеренията си за продажба на лекарствения бизнес и бъдещите си ходове в политиката.

СПОДЕЛИ