Сайт продава лекарства незаконно

От фармацевтичния съюз многократно са сигнализирали различни институции, но реакции няма

339
лекарства

Лекарства за лечение на левкемия, тежки анемии, препарати за химиотерапия срещу 1000 лева опаковката и още десетки медикаменти, които се изписват само с рецепти, се търгуват незаконно в един от най-популярните сайтове за електронно пазаруване. За това алармираха от пациентски организации „Заедно с теб“. Припомняме, че по закон продажбата на медикаменти, отпускани по лекарско предписание, може да се осъществяват само в аптеките от магистър фармацевти. В сигнала се казва още, че някои от предлаганите препарати има изрично изискване за съхраняване от 2 до 8 градуса в хладилник, което обаче се нарушава, тъй като те се изпращат на купувача по пощата.

„Във въпросния сайт се търгува още инсулин в два вида разфасовки, хапчета срещу тежки депресии и психични заболявания, които вече не се продават легално в България, а в миналото се отпускаха само срещу зелени рецепти. Могат да се намерят още таблетки срещу ангина пекторис, но човек трябва да си купи задължително две опаковки“, обясни председателят на пациентските организации Пенка Георгиева, цитирана от в. „Монитор“. По думите й подобни практики са абсолютно забранени от закона за лекарствата.

Сайтът предлага още десетки мазила, отвари и илачи, а Българският фармацевтичен съюз нееднократно е сезирал редица институции по подобни поводи. „Много са сайтовете, които предлагат незаконно медикаменти по лекарско предписание, но никой не ги спира. Това следва да бъде санкционирано така, както се прави с разпространението и продажбата на наркотични вещества, тъй като въпросната практика не е разрешена нито в Европейския съюз, нито в България”, заяви шефът на БФС проф. Илко Гетов.

 

СПОДЕЛИ