Предлагат такса „пушенето разрешено“

Барове и ресторанти да решават сами дали ще има цигарен дим, но да плащат вноска в специален държавен фонд, предложи Българската асоциация на заведенията

243
пушенето разрешено

Такса „пушенето разрешено“ да плащат ресторанти, барове и кафенета, които решат да позволят в помощенията да се допуска цигарен дим. Това предложение направиха от Българската асоциация на заведенията в официални становища, които бяха внесени в Министерството на здравеопазването и в Народното събрание.

Собствениците на кръчми искат нова промяна в Закона за здравето, въпреки че вчер депутатите отхвърлиха предложението на вицепремиера Валери Симеонов за либерализация на забраната за пушене на закрито. Сега идеята е всеки шеф на ресторант да реши дали да разреши пушенето, но ако го направи, да плаща допълнителна месечна или годишна такса. Парите пък трябва да се събират в специално обособен за целта държавен фонд. Всяко от заведенията, което е заплатило съответната сума, ще обозначава със стикер, че таксата е платена и клиентите имат възможност да пушат. Той ще се издава от държавата и ще бъде залепен на видимо място.

Ако бъдат приети предложенията на Българската асоциация на заведенията в страната ще има прости и изпълними правила за тютюнопушене в закрити помещения, смятат от там. Ще бъдат премахнати корупционните практики и административната принуда, като в същото време ще се осигури не малък приход в държавния бюджет. „Това ще бъде допълнителен и лесно събираем приход в държавната хазна, който ще замени една трудно приложима забрана. Със събраните средства, които ще бъдат от порядъка на милиони, могат да се подпомагат социално значими или здравни дейности в нашата страна“, обясниха от асоциацията на заведенията. Според индустрията, не на последно място, ако бъдат приети предложените забележки, ще се гарантира свободата на развитие на бизнеса.

От асоциацията настояват още да не бъдат въвеждани санкции, които предвиждат спирането и преустановяването на дейността на заведения, запечатване на търговски обекти, въвеждането на прекомерно завишени размери на глоби и имуществени санкции за нарушаване на забраната за тютюнопушене.

В същото време обаче от МЗ предлагат затягане на забраната и не смятат да одобряват никакви разрешителни режими. Последната дума е на депутатите, които обикновено при такива казуси гласуват по съвест, а не по партийна повеля.

СПОДЕЛИ