ГЕРБ обеща работещ бюджет за НЗОК

Ще има и широк обществен дебат за новия осигурителен модел, заяви Цветан Цветанов, от БСП си държат на идеите за отпадане на търговския статут на болниците и намаляване на ДДС за лекарствата

389
ГЕРБ
Цветан Цветанов

ГЕРБ обеща „работещ бюджет“ за НЗОК, макар че от думите на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов да не стана ясно какво точно означа това. При откриването на новия политически сезон в Народното събрание бяха прочетени декларации от партиите, но само за две от тях здравеопазването се оказа приоритет, поне на думи.

В декларацията на управляващите имаше и обещание за справяне с дефицита на лекарства и спиране на незаконния паралелен износ. „След нотификация от ЕК, внасяме промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, за да регулираме търговията с медикаменти“, обяви Цветан Цветанов. Той даде заявка за широк дебат по бъдещия здравноосигурителен модел, който се очаква да бъде представен от здравния министър Кирил Ананиев. „Безспорно финансирането е от първостепенна важност за сектор здравеопазване“, добави председателят на групата на ГЕРБ. Какъв точно ще е моделът предстои да разберем до края на месеца, освен ако управляващите за пореден път не решат да запазят мълчание и да отложат реформата.

Другата партия, за която здравеопазването ще е приоритет, е БСП. От левицата заявиха, че ще настояват болниците да не са търговски дружества, както и да се намали ДДС върху лекарствата. Лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че социалистите „тръгват сред хората от цяла България“, за да обсъждат идеите с тях.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не отдели специално внимание на здравеопазването, но подчерта, че секторът е един от проблемните наред с образованието. Проблемите на здравеопазването не бяха засегнати и от лидера на Политическа партия „Воля“ Веселин Марешки.

На днешното извънредно заседание депутатите, освен че четоха декларации, отхвърлиха законопроекта на „Обединени патриоти“, който предвиждаше частична отмяна на забраната за пушене. Основната идея на предложените изменения в Закона за здравето бе либерализиране на режима за пушене на закрито, като тя беше лансирана от вицепремиера Валери Симеонов с аргумента, че забраната и в момента не се спазва.

СПОДЕЛИ