Търсят лекарства от отровите на влечуги и насекоми

В момента разработват медикаменти за автоимунни заболявания, диабет и хронична болка

214
лекарства

С малко помощ от модерните нови технологии учените търсят нови лекарства от отровите на влечуги и насекоми. В доклад, публикуват от списание „Наука“, доц. Холфорд, преподавател по химия и биология в Университета в Ню Йорк и университета „Хънтър“, разяснява как технологията и растящото разбиране на еволюцията на отровите сочат пътя към изцяло нови класове медикаменти, способни да лекуват диабет, автоимунни заболявания, хронична болка и други състояния.

Според Холфорд и колегите й, отровните видове представляват повече от 15% от документираното биологично разнообразие на земята и могат да бъдат намерени в почти всички морски и сухоземни местообитания. Все пак, изследователите са проучили много малко отрови, защото доскоро им липсвала подходяща технология за анализиране на малките количества отрова, които могат да бъдат извлечени от тези предимно малки видове. Но иновациите в „omics“ (технологии, които картографират ролите, взаимоотношенията и действията на молекулната структура на организма) позволяват на изследователите да открият еволюционни промени и разнообразяване на специфични отровни видове, които могат да се окажат полезни при разработването на нови лекарства, способни да прецизират точно и да се свързват с молекулите, които са активни в определени човешки заболявания.

„Знаейки повече за еволюционната история на отровните видове, може да вземем по-целенасочени решения за потенциалното използване на съединения на отровата за лечение на заболявания“, обяснява Холфорд. По думите й към днешна дата в резултат на съвременните изследвания са разработени само шест одобрени от Държавната агенция по храните и лекарствата на САЩ, получени от отрова. Но учените смятат, че по-големи инвестиции в изследванията на отровите могат да донесат терапии за нелекувани понастоящем заболявания.

И дават пример за терапевтични пептиди, получени от отровния морски анемон, който според изследователите може да лекува автоимунни заболявания; терапевтични невротоксини, получени от Conus magus, които учените смятат, че биха могли да осигурят непристрастяващо лечение на хронична болка и хлоротоксин от смъртоносния скорпион, който може да бъде основа за хирургична техника за изобразяване на тумори.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326